Fetele mele




GULAS DIN CARNE DE MANZAT


400g carne de manzat
2 cepe rosii mai mari
1 ardei gras rosu
1 lingura boia dulce
3 rosii
2 linguri pasta de tomate
4 catei usturoi
100ml smantana de gatit de la Milli
2 linguri ulei
sare, piper
Pentru galusti:
2 oua
2 linguri ulei
1 lingurita unt
100ml apa
200 gr faina
sare
Se toaca ceapa si se caleste in ulei pana se inmoaie.
Se adauga carnea de manzat taiata cubulete si se lasa sa se rumenesc, cat sa-si schimbe culoarea. Presarati carnea cu putina sare si piper. Adaugam boiaua si stingem cu 2 cani de apa/supa. Adaugam usturoiul tocat,ardeiu si sosiile date pe razatoare. Punem capacul la cratita si lasam la fiert 50 minute. Le mai amestecam din cand in cand.
La sfarsit adaugam pasta de tomate si smantana si amestecam. Mai lasam 1 minut la fiert.
Pregatire galusti:
Se bat 2 oua cu sare si lingurita de unt,se adauga 100 ml apa si apoi faina pana se obtine un aluat moale dar consistent, apoi am adaugat uleiul.
Se pune la fiert o oala plina cu apa cu 1 lingurita sare,aluatul se pune intr-o punga de plasic si se taie un colt mic la punga.Se dau drumul in apa la mici bucatele de aluat.(cine are instrumentul special il poate folosi, galuscutele cad prin gaurile instrumentului in apa), se lasa sa dea cateva clocote, cand se ridica la suprafata,sunt gata.
Se scot cu o paleta din apa, scurgandu-se bine si apoi se pun in gulas sa absoarba sosul.
Cine doreste mai picant,poate pune si boia iute.

TORT CU AFINE DE PADURE



Ingrediente:
Pentru blat:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
un praf de sare
1 plic zahar vanilat
Pentru insiropat blatul
3 linguri zahar
100ml apa
Pentru crema:
400g iaurt cremos
300g smantana de 15% grasime
5 linguri zahar
2 linguri zeama de lime
2 plicuri zahar vanilat
2 pliguri gelatina pudra Dr.Oetker
400ml frisca lichida La Dorna de 35%grasime
Pentru decor:
500g afine de padure
4 linguri zahar si 5 linguri apa
1 plic gelatina rosie

Mod de preparare:
Blatul;
Galbenusurile cu zaharul,praful de sare si vanilia se bat bine cu mixerul pana isi dubleaza volulmu,se adauga faina,se omogenizeaza si la safarsit se adauga albusurile batute spuma tare,se amesteca usor de sus in jos.Se pune aluatul intr-o forma de tort(diametru 23) tapetata cu hartie pergament si se coace la cuptorul incins la 180gC timp de 15 minute.pentru siguranta se face testul cu scobitoarea.Se scoate,se lasa la racit si apoi se taie in doua Si il insiropam.Se face un sirop clasic din zahar si apa fierbinte.
Crema:
Se amesteca iaurtul cu cele 5 linguri de zahar si zeama de lime,apoi se adauga smantana si se omogenizeaza bine.Se lasa deoparte.Separat se lasa la innmuiat gelatina in 100ml apa rece,apoi se incalzeste usor pana la dizolvarea complecta.Apoi o adugam in crema de iaurt si smantana.Lasam la rece. Batem frisca(daca este fara zahar se adauga dupa gust).Apoi adaugam frisca in crema de iaurt cu grija,amestecand usor de sus in jos.Se obtine o crema spumoasa.
Pregatire afine:
Intr-o craticioara se pun afinile bine spalate si scurse,se adauga 4 linguri de zahar si 5 linguri de apa,si se pune la foc sa fiarba pentru 5 minute.Se pun intr-o strecuratoare sa-si lasa toata zeama.Zeama se pastreaza pentru decorul cu gelatina.
Finisare:
Intr-o forma de tort cu cercul detasabil se aseaza o folie de celofan(din cel alimentar),se aseaza primul blat insiropat si se pune trei sferturi din crema,peste crema punem din loc in loc boabe de afine cu putin sirop si cu ajutorul unui betisor de frigaruie amestecam in crema.Punem deasupra si cealalta jumatate de blat si o acoperim cu crema lasata.Adaugam restul de afine pe toata suprafata tortului.
Pregatim gelatia rosie conform instructiunilor de pe pachet.Folosim siropul rezultat din fierberea afinelor.Se intinde gelatina pe toata suprafata tortului.Se da la rece pentru 4-5 ore.Se scoate din forma si se aseaza pe un platou.
Este foarte racoritor si bun.