Humus

Ingrediente;

250g naut boabe uscat
2 linguri pasta de susan-tahina
1 ½ lamai-zeama
150ml ulei de masline extra virgin
sare dupa gust
boia de ardei dulce sau iute pentru decor

Mod de preparare:

Se alege nautul si se lasa la inmuiat in apa calda 24 de ore.Se scurege de apa si se cojesc boabele prin frecare in palme. (.Eu am observat ca fierb mult mai repede si sunt mult mai cremoase.Este cam migalos,dar merita efortul..Sau il puteti curata de coji si dupa ce a fiert.In acest caz,dupa ce a fiert,se lasa la racit,apoi se pune in apa recec si se freaca boabele intre palme,cojile se ridica la suprafata apei,si se scot).
Apoi se pune la fiert in apa cu sare in oala sub presiune.Fierbe mult mai repede si isi pastreaza si toate calitatile,. Dupa ce fierbe cam 1 ora, strecurati nautul, dar pastrati o ceasca din apa in care a fiert. Apoi puneti boabele de naut in robotul de bucatarie. Se mixeaza pana se obtine o pasta fina si consistent.Apoi adaugati pasta de susan si omogenizati bine. Încorporati apoi  uleiul treptat, în cantitati nu prea mari. Apoi zeama de lamîie, pâna la nivelul de acreala pe care-l considerati potrivit. Începeti cu zeama de la o lamîie, amestecati bine, gustati, adaugati daca mai aveti nevoie si tot asa,apoi potriviti de sare in functie de gust.Daca vi se pare prea consistent,subtiati cu zeama pastrata.Cand il serviti decorati cu boia dulce sau iute in functie de gust.Se poate adauga si putina carne de vita sau oaie,tocata marunt si calita in putin ulei,sau muguri de pin. Eu am ales avarianta cu carne. Am pus carnea taiata marunt la calit în foarte putin ulei de masline, am amestecat si am asteptat sa-si schimbe culoarea.Serviti alaturi de lipie Libaneza.

Cheesecake cu afine de padure


Ingrediente:

Pentru blat:
275g biscuit petit beurre
100g unt

Pentru crema:
400g iaurt cremos
250g crema de branza 20% grasime
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 pliguri gelatina pudra Dr.Oetker
500ml frisca lichida

Pentru decor:
500g afine de padure
4 linguri zahar si 5 linguri apa
1 plic gelatina rosie

Mod de preparare:
Pisam biscutii cat mai marunt,(acest proces se poate face, folosind un robot de bucatarie). Amestecam biscuitii maruntiti cu untul topit si tapetam cu ei, in strat subtire, o forma de tot cu peretii detasabili de 26 cm. In cuptorul preincalzit, coacem blatul de biscuiti timp de 10 minute.Se lasa la racit si intre timp pregatim umplutura:
Umplutura: Se pune gelatina la inmuiat in apa rece.Si se pocedeaza conform instructiunilor de pe pachet.
Se amesteca crema de branza cu 4 linguri de zahar, iaurtul si vanilia.In continuare se adauga gelatina topita,iar la sfarsit se adauga frisca batuta bine cu 2 linguri de zahar.Se amesteca usor de jos in sus.Se toarna amestecul peste blat si se lasa la frigider pana se intareste bine.
Pregatire afine:
Intr-o craticioara se pun afinile bine spalate si scurse,se adauga 4 linguri de zahar si 5 linguri de apa,si se pune la foc sa fiarba pentru 5 minute.Se pun intr-o strecuratoare sa-si lasa toata zeama.Zeama se pastreaza pentru decorul cu gelatina.Cand crema este bine legata,pregatim gelatia rosie conform instructiunilor de pe pachet,folosind siropul rezultat.Cand gelatin s-a legat adaugam afinile peste sos si le turnam deasupra prajiturii intinzandu-le uniform pe toata suprafata.Se da la rece prajitura cateva 0re. Se scoate din forma si se aseaza pe un platou.
Este foarte racoritoare  si buna.