Cozonac cu nuca

Timp de preparare+timp de asteptare:2 ore si 45 de minute


Ingrediente:

1kg faina

50g drojdie proaspata

500ml lapte

350g zahar

8 galbenusuri

150g unt

un varf de cutit sare

3 plicuri zahar vanilat

1 lingurita esenta de rom

coaja rasa de la 2 lamai

50g stafide

ulei pentru framantat

Pentru umplutura:

400g nuci macinate

5-6 linguri zahar

2 linguri cacao

150-200ml lapte

2 lingurite esenta de rom

1 plic zahar vanilat

1 lingura pesmet

3-4 albusuri de ou batute spuma tare

Metoda de preparare

Faina se cerne intr-un castron mare.Intr-o cratita se fierbe 250ml lapte cu zaharul,apoi se lasa la racit.Se adauga stafidele,vanilia si coaja de lamaie.Intr-o alta craticioara se pregateste maiaua astfel:se incalzeste restul de lapte,se adauga drojdia si 3 linguri de faina.Se omogenizeaza bine si se lasa la cald sa creasca.Untul se topeste si el,iar galbenusurile se freaca cu sarea.Cand maiaua a crescut,se face o adancitura in faina,se pune maiaua pe care o amestecam putin,se adauga galbenusurile,apoi laptele cald cu zaharul,iar la sfarsit untul topit.Aluatul se framanta pana se optin bule de aer in coca,adaugand cate putin ulei de cate ori este cazul.Se lasa la crescut la cald circa 40-50 de minute.Intre timp pregatim umplutura de nuca.Intr-o cratita se pune nuca,laptele,zaharul,cacaoa si aromele si se lasa pe foc mic pana se amesteca totul bine,se adauga apoi pesmetul,se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand este rece se adauga albusurile batute spuma.

Se imparte aluatul in doua bucati egale,se unge masa cu putin ulei.Fiecare bucata de coca se intinde in forma dreptunghiulara.Pe fiecare foaie se intinde ½ din nuca.Se ruleaza se se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament.Se lasa la crescut 15 minute,se ung cu ou batut si cine prefera poate presara si putin zahar tos.Se dau apoi la cuptorul preancalzit la 180gC timp de 40-45 de minute.

4 comentarii:

  1. Silvioara, imi place la nebunie cozonacul cu nuca preparat in casa....iar al tau are nuca din plin si arata nemaipomenit de bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noul an sa fie spumos, frumos si fericit!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multzi Ani ! Aveti un premiu pe http://inbucatariecutata.blogspot.com .

    RăspundețiȘtergere