Interviu acordat www.gustos.ro pentru Parada Blogurilor

Interviu acordat www.gustos.ro pentru Parada Blogurilor

Avem placerea sa v-o prezentam pe doamna Silvia Varadi, persoana din spatele blogului "Savoare si Arome" care ne incanta cu delicii culinare de exceptie.

Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
In primul rand as vrea sa multumesc echipei Gustos pentru invitatia lansata, de participare la acet interviu, si in acelasi timp sa salut intreaga familie Gustos.
Pasiune mea pentru bucatarie a debutat acum mult timp, iar ideea de a avea un blog culinar personal, mi-a venit anul trecut, la initiativa voastra, a celor de la Gustos, iar la indemnul prietenilor de aici de la gustos, si al familiei, am acceptat aceasta provocare ambitioasa, dar si frumoasa in acelasi timp. Pentru realizarea blogului meu, trebuie sa-i multumesc in primul rand lui Adrian, cel care mi-a oferit sprijin si sfaturi extrem de utile, si a contribuit la realizarea lui.

Ai vreun bucatar favorit?
Am mai multi bucatari favoriti, printre cei mai importanti i-as aminti pe: Jamie Oliver, Laura Calder, Ana Olson, Horia Varlan.

De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Cautand o sursa de inspiratie, am gasit si Siteul Gustos :). Aici am descoperit doamne minunate, care mi-au devenit  prietene, si de la care mai ‘fur’ cate o reteta . Este destul greu sa respecti intocmai o reteta, mai ales ca uneori gusturile difera, si  fiecare mai adauga ceva in plus, dand astfel o nota de particularitate retetei.
Mai sunt si revistele in domeniu culinar, pe care imi place sa le cumpar si din care ma inspir, si nu in ultimul rand, emisiunile TV culinare.

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Nu stiu daca l-as numi chiar „dezastru”, dar atunci cand  am incercat sa fac prima mea prajitura fara ajutor, trebuie sa recunosc, a fost un esec total. Dar nu am renuntat si pana la urma am reusit. Cu totii suntem mai neidemancatici si neexperimentati la fiecare inceput de drum.

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Aici nu trebuie sa ma gandesc prea mult, locatia ar fi cu siguranta Romania, iar specificul, unul romanesc. Mi-ar placea sa fie un local micut si intim, in care sa-mi primesc clientii cu drag, caldura si bacate alese.
Imi plac la fel de mult si bucataria Greceasca si cea Libaneza. Ca sa le impac pe toate, as putea opta pentru ceva cu specific international.

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Greu de spus, fiecare reteta este mai mult sau mai putin pretentioasa, mai ales atunci cand ai musafiri dragi la masa si vrei ca totul sa iasa perfect. Cu diverse ocazii speciale, imi place sa gatesc si feluri speciale, si cred ca astea sunt de fiecare data cele mai pretentioase.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Nu stiu daca as recomanda ceva in mod special, depinde foarte mult si de gusturile fiecaruia, mai curand i-as invita sa viziteze blogul si sa-si aleaga singuri ce-i tenteaza de acolo  si ce considera ca pot face. Chiar daca sunt incepatori, cu rabdare si atentie, pot incerca orice reteta, rezultatul s-ar putea sa-i surprinda.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
As putea spune ca dulciurile in general, sunt retetele mele preferata, acolo pot sa ma joc cu aromele cel mai bine. Cel mai des cred ca pregatesc un desert specific portughez,
Pastel de nata

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Ooo, sunt ata de multe,cand eram copil imi placea sa stau in bucatarie langa mama cand gatea.Cel mai mult imi placeau chiftelutele marinate. Sosul mamei era minunat. As putea spune ca e singura mancare pe care nu am reusit niciodata sa o fac sa iasa la fel de gustoasa ca a ei. Cand mama traia si vroiam aceasta mancare, o chemam la mine special sa pregateasca ea sosul. Reteta este pe site.

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Ca aperitiv as alege urmatoarele: spuma, crema de ardei capia rosu copt, qoiche lorraine, si niste bruschete, ca fel principal cred ca as opta pentru o friptura de vita la cuptor cu vin, iar ca desert, un cheescake cu fructe de padure. Delicios :)

Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Cred ca niste retele cu traditie si valoare sentimentala, cum ar fi piftia de curcan, muraturile asortate, ciorba de burta, salata de icre, si cum nu poate lipsi si ceva dulce, as alege dulceata de ciresi amare.

Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Grecia. O tara care imi place tare mult din puncte de vedere gastronomic si nu numai.

Care sunt restaurantele tale preferate?
Daca tot am amintit mai devreme de bucataria libaneza, as recomanda aici restaurantele Four Seasons si El Bacha.
Imi place si bucataria asiatica, si as recomanda restaurantul Asia. Pentru specific romanesc, Hanul Berarilor (fosta Casa Bucur pentru cunoscatori), atmosfera este excelenta si mancarurile romanesi pe masura.
Astea sunt niste recomandari doar din Bucuresti, dar sunt multe alte locuri in care am mancat foarte bine.

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Este destul greu sa respecti intocmai o reteta, mai ales ca uneori gusturile difera, si  fiecare mai adauga ceva in plus, dand astfel o nota de particularitate retetei.
Singurele retete pe care le respect in mod normal, sunt cele de dulciuri, dar si aici imi place sa vin cu modificari dupa gustul meu.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Aici as incadra doua complimente primite de la prietenii fetelor mele. Primul a fost de la Mihai, care la o petrecere in familie, cand a vazut masa aranjata cu preparatele, a spus ca se simte ca la un all inclusiv de 5 stele, iar cel de al doilea a fost de la prietenul Laurai, care a mancat o prajitura pastel de nata facuta de mine si a spus ca asta este reteta originala, si nu cea mancata de el in Portugalia.

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dau tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Sa aleaga alimente fara conservanti, si daca se poate, sa pregateasca chiar ele mancarea pentru copiii, in loc sa o cumpere gata preparata. In zilele noastre exista substituenti pentru orice fel de mancare destinata copiilor, dar nu intotdeauna este si sanatoasa.

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
Sincer, nu stiu ,nu am contabilizat niciodata.

Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Oo, sunt foarte multi, lista este mare si este afisata la mine pe blog. Mi-ar fi foarte greu sa numesc pe cineva, toate „ bucataresele” imi sunt dragi si au retete minunate, ele stiu asta.

Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai vrea sa ne povestesti?
Nu reusesc sa fac asta pe atat de des pe cat mi-as dori, dar imi place foarte mult sa calatorescs, sa cunosc locuri noi si obiceiuri noi.
Am o pasiune si pentru gradinarit, am o adevarata „gradina” in balconul meu, ghiveche pline cu verdeata proaspata: oregano, cimbru, salvie, menta, busuioc, rozmarin...
Mancarea cu verdeata proaspata, are alt gust
Cand o sa am casuta mea la curte, o sa am o gradina plina de verdeata, legume si flori :)


sursa:http://www.gustos.ro/concurs/fbg3/parada-blogurilor/savoare-si-arome.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu