CIORBA CU PERISOARE DIN PESTE

Pentru perisoare


500g peste (eu am folosit salau proaspat,l-am curatat si dezosat,dar se poate folosi orice fel de peste va place)

2 oua

1 ceapa

1lingura orez

1 lingura patrunjel proaspat tocat

1 lingura pasta de tomate

sare si piper dupa gust

1 lingura faina

Zarzavat pentru ciorba

3 morcovi

2 cepe

1 radacina pastarnac

½ telina radacina

1 cartof

2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde

1 lingura orez

3 rosii

1l bors

1 legatura leustean proaspat

Preparare:

Se toaca carnea de peste si se amesteca cu ceapa tocata,oua,orezul,pasta de tomate,verdeata si faina.Se framanta bine.Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.

Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt(mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute,se adauga cam 3-4 l de apa.Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare,se potriveste de sare si piper.Apoi adaugam perisoarele(eu am pus si cele 2 capatani de peste in ciorba)se mai lasa sa fiarba 15-20 de minute sa fiarba perisoarele,apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute,apoi punem leusteanul tocat.

SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS

Timp de preparare:


1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:


1 pui

3 morcovi

1 pastarnac

1 ceapa

1 ardei gras

1 cartof potrivit

1 telina potrivita

3-4 catei de usturoi

1 legatura patrunjel proaspat tocat

Pentru galusti:

3 oua

sare si piper dupa gust

15 linguri cu gris

Mod de preparare: Se spala puiul si se curata de piele(cine prefera il poate pune cu piele cu tot),se pune intr-o oala de 5 l si se acopera cu apa pana la jumatatea olei.Se lasa sa fiarba cat se formeaza spuma,care se ia cu o spumiera.Apoi se adauga zarzavatul curatat si spalt.Eu am taiat morcovul rondele,telina cuburi,la fel si cartoful.Ceapa se pune intreaga,ardeiul taiat in 2,pastarnacul intreg, iar cateii de usturoi curatati.Se lasa sa fiarba pana legumele sunt aproape gata.Eu scot apoi din supa,ceapa,pastarnacul si ardeiul gras,restul legumelor le las in supa.Intre timp pregatim galustele:


Se separa albusul de galbenusi.Separat se bate albusul spuma,iar galbenusurile se freaca cu sare si piper dupa gust si se adauga altenativ gris si albus,amestecand usor de jos in sus.Se continua pana se termina grisul.Se lasa sa stea 2 minute,apoi se adauga in supa cu ajutorul unei furculite sau linguri.Se adauga putina apa rece si se lasa sa fiarba la foc mic cu un capac deasupra oalei,se adauga de 2-3 ori cate o ceasca de apa rece.Cand galustele sunt moi inseamna ca oprim focul si punem deasupra patrunjel proapat tocat.Cine prefera poate adauga in supa si fidea.Eu am pus putina fidea din faina de orez.Se poate servi alaturi de crutoane de paine prajita.

Ciorba de perisoare din carne de manzat

Ingrediente:


Pentru perisoare:
600g carne tocata de manzat
2 oua
1 ceapa
1lingura orez

1 lingura patrunjel proaspat tocat

1 lingura pasta de tomate
sare si piper dupa gust

1 lingura faina

Zarzavat pentru ciorba
3 morcovi
2 cepe

1 radacina pastarnac
½ telina radacina
1 cartof
2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde
1 lingura orez
3 rosii

1l bors

1 legatura leustean proaspat
1/2 lingurita tarhon proaspat sau uscat
Mod de preparare: Se toaca carnea si se amesteca cu ceapa tocata, oua, orezul, pasta de tomate, verdeata si faina. Se framanta bine. Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt (mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute, se adauga cam 3-4 l de apa. Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare, se potriveste de sare si piper. Apoi adaugam perisoarele, se mai lasa sa fiarba 20-30 de minute sa fiarba perisoarele, apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute, apoi punem leusteanul tocat si tarhonul. Cine doreste poate adauga si zdrente de ou. Se serveste cu smantana.