Prajitura cu fructe si bezea


Ingrediente:




300g unt

300g zahar

300g faina

2 plicuri zahar vanilat

½ pac.praf de copt

o priza sare

7 oua plus 3 galbenusuri

300g visine

2 piersici

3 caise



Pentru bezea:



3 albusuri

5 linguri zahar

1 lingurita amidon de porumb



Mod de preparare:



Mai intai curatam visinile de samburi si le lasam la scurs intr-o strecuratoare.Daca sunt prea acrisoare adaugam peste ele putin zahar,caisele se taie felii,la fel procedam si cu piersicile.

Se freaca bine untul cu zaharul,vanilia si priza de sare pana devine ca o spuma.Apoi se adauga pe rand cele 10 galbenusuri si amestecam bine dupa fiecare,apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt,se omogenizeaza bine,iar la sfarsit adaugam albusurile batue spuma tare si le amestecam in coca foarte incet de jos in sus.Se unge o tava mare de placinta cu unt,o tapetam cu hartie pergament,apoi se toarna compozitia in ea si deasupra se aseaza fructele in ordinea pe care o doriti.Se introduce tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30-35 de minute.Se scoate si se pune deasupra bezeau pregatita din cele 3 albusuri batute bine cu zaharul si amidonul.Se mai lasa la cuptor inca 4-5 minute pana ce bezeaua s-a intarit.

Din pacate, eu in graba am uitat sa pun amidonul in bezea,din aceasta cauza pe suprafata bezelei apar mici picaturi de sirop.Amidonul are propietatea de a nu lasa bezeaua sa transpire.

Vinete umplute cu arome mediteraneene.


Ingrediente:


3 vinete lungi si subtiri

1/2 lamaie

1 legatura ceapa verde

1 dovlecel mai mic

7 ciuperci albe

sare, piper,

3 rosii proaspete

oregano proaspat

4-5 frunze busuioc proaspat

3 catei de usturoi

2-3 linguri ulei

1 lingura unt

4 felii prosciutto crudo

mozzarella dupa gust



Preparare:

Se spala bine vinetele si se taie in doua, pe lungime, se scobeste pana se fac niste corabioare. Nu taiati codita.Corabioarele astfel obtinute se stropesc cu zeama de la lamiae sa nu oxideze. Vinetele se pun intr-o tava inalta, rezistenta la cuptor, unsa cu ulei.Intre timp pregatim umplutura.

Intr-o tigaie tip woc se pune uleiul si untul pe foc,se adauga ceapa tocata marunt,miezul de la vinete tocat si el cubulete,dovlecelul tocat cubulete,ciupercile tocate tot cubulete.Se asezoneaza cu sare si piper,apoi se adauga usturoiul tocat marunt.Cand zeama de la ciuperci a scazut se adauga 1 felie de prosciutto taiata marunt,iar la final rosiile decojite si taiate cuburi,totul se pregateste la foc mare.Se ia de pe foc si se adauga busuiocul si oregano taiate marunt.Cu acest amestec se umpu vinetele.Se da tava la cuptorul preancins la 200gC pentru 30 de minute,se scoate tava si pe fiecare vanata se aseaza cate o felioara de prosciutto crudo,se mai da tava la cuptor 4-5 minute pana se rumeneste scunca,apoi se scoate si se adauga felii de mozzarella.Se mai lasa la cuptor 3-4 minute sa se topeasca branza.Se presara pe deasupra oregano proaspat tocat.Daca nu aveti ,la fel de bun este si cel uscat.Se serveste fierbine cu iaurt alaturi sau chiar si simple sunt la fel de bune.

Spuma de zmeura

Ingrediente:




4 albusuri

400g zahar

500g zmeura



Mod de preparare:



Se spala si se curata zmeura de codite,se pune intr-un vas cu albusurile si zaharul si se bat bine cu mixerul pana devin o spuma tare si pufoasa.Sau se poate bate mai intai albusul spuma tare,se adauga treptat zaharul,iar la sfarsit se adauga zmeura.

Se serveste la cupe cu fructe deasupra.

Tort cu zmeura

Ingrediente:




Pentru blat:

100g unt moale

100g zahar

100g faina

1 lingurita praf de copt

1 plic zahar vanilat

o priza sare

2 oua



Pentru crema:

300g branza de vaci

140g iaurt

140g smantana

4 linguri zahar

coja rasa de la o limeta

400g zmeura

2 linguri zahar

500ml frisca lichida

3 linguri zahar

2 plicuri gelatina pudra



Pentru glazura:

100g ciocolata neagra

50g unt



Prentru ornat:

frisca batuta

200g zmeura proaspata



Mod de preparare:



Blatul:

Se bate bine untul cu zaharul,vanilia si o priza de sare pana devine spuma,se adauga faina amestecata cu praful de copt si ouale.Se toarna compozitia intr-o forma de tort cu fundul detasabil,cu diametrul de 26cm,tapetata cu hartie pergament.Se da la cuptorul preancins la 180gC pentru 30 de minute.Se face testul clasic cu scobitoarea.Se scoate blatul din forma si se lasa la racit.

Crema:

Se inmoaie gelatin in apa rece.Se dau in fiert fructele impreuna cu 2 linguri de zahar,apoi le pasam cu blenderul.Branza se amesteca impreuna cu iaurtul,smantana,4 linguri de zahar si coaja de limeta.Se adauga pireul de fructe si gelatina dizolvata.Apoi se adauga jumatate din frisca batuta bine cu 3 linguri de zahar.Se taie blatul in doua se aseaza pe un platou si se monteaza de jur imprejur inelul formei de tort.Se aseaza pe blat crema de branza,iar deasupra se pune zmeura proaspata si cateva jumatati de cirese,se acopera cu al doile blat si se lasa la frigid 2 ore,dupa care se indeparteaza inelul.Se topeste ciocolata impreuna cu untul la cuptorul cu microunde,se amesteca bine si se impraca tortul in glazura de ciocolata,apoi se orneaza cu frica pastrata.Suprafata tortului se decoreaza cu fructe proaspete sau dupa preferinta.

Ostropel de pui

Ingrediente:




2 pulpe de pui

2 aripi de pui

4-5 catei de usturoi

sare si piper dupa gust

2 linguri pasta de tomate

2-3 linguri ulei

1 lingurita faina de orez



Mod de preparare:



Pulpele se spala se curate de piele si se taie in doua.Intr-o cratita se pune uleiul si se pun la rumenit pulpele si aripile.Cand bucatile de pui sau rumenit se adauga apa sau supa de pui cat sa le acopere.Se lasa la foc mic acoperite cu un capac sa fiarba carnea.Cand carnea este gata facuta se adauga pasta de tomate amestecata cu faina si se toarna peste pui,se condimenteaza cu sare si piper si usturoiul taiat marunt.Se mai lasa pe foc sa fiarba cateva minute pana se ingroasa sosul.Se poate servi alaturi de un piure de cartofi sau orez,impreuna cu o salata de cruditati.