Cartofi duchesse


Ingrediente:
1kg cartofi
100 grame unt
1 ou
3 gălbenuşuri
1 linguriţă rasă de nucsoara măcinată
sare
piper
Mod de preparare:
 
Curătam cartofii si ii taiem in cuburi,apoi ii punem la fiert in apa cu sare ca pentru piure.Cad sunt gata,scurgem apa si ii zdrobim pentru piure,adaugam untul si amestecam bine pana obtinem o crema fina.

Incalzim cuptorul la 200 de grade.
După ce piureul s-a racorit,adaugam oul si cele 3 galbenusuri pe rand,apoi punem nucsoara, sare si piper.Pregatim o tava tapetata cu hartie pergament.
Punem amestecul intr-un pos si formam fursecuri mai mari.Dam tava la cuptor pentru 10 minute.
Cartofii duchesse se servesc ca si garnitura pentru diverse tipuri de carne si peste.

Salau bonne femme


Ingrediente:
-   4 fileuri de salau
-   300 ml lapte
-   150 ml vin alb sec
-   300 ml smantana dulce
-   50 grame de unt
-   2-3 linguri de faina
-   1-2 linguri ulei de masline
-   300 grame ciuperci albe
-   1/2 lingurita nucsoara rasa
-   1 foaie de dafin
-   1 ceapă alba
-   1 legătură de patrunjel
-   100 ml ulei+50 grame de unt pentru prajire
-   sare
-   piper
Mod de preparare:
Curatati ceapa si patunjelul şi tocati-le marunt.
Ungeţi o tava de iena încapatoare, cu unt.Apoi punem ceapa si presaram 1 lingura de patrunjel.
Taiati ciupercile în sferturi,sau jumatati in functie de marimea lor.
Pe o farfurie întinsa, amestecati 2-3 linguri de faina cu putina sare şi piper.
Dam fileurile de pește prin faina, pe ambele părti.
Încingem untul si uleiul într-o tigaie, Scuturati excesul de faina si prajiti pestele la foc iute pe ambele parti, pana se rumeneste,nu mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte.Apoi il scoatem pe hartie la scurs.Dupa aceeia il asezam in tava peste cepa si patrunjel.
Se incinge cuptorul la 160 de grade.
 Intr-o  cratita topiti 50 de grame de unt impreuna cu uleiul,pentru prepararea sosului.
Adăugaţi 3 linguri de faină şi amestecati timp de 30 de secunde fara sa-si schimbe culoarea.
Stingeti cu lapte şi vin amestecând constant pentru a preveni formarea cocoloaselor. (La reteta originala se foloseste supa de peste,dar mine nu imi place asa ca am ales varianata cu lapte.)Adaugam foaia de dafin si nucsoara,apoi punem ciupercile si lasam totul sa fiarba la foc mic 6-8 minute pana se patrund bine.La final adaugam smantana dulce si asezonam cu sare si piper si putina pudra de usturoi.Turnam acest sos peste pestele din tava si dam la cuptor pentru 20 de minute pana se rumeneste deasupra.Se serveste impreuna cu cartofi natur sau cartofi duchesse.