TORT IN DOUA CULORI






Timp de preparare:
3 ore si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
20 de biscuiti Peti Beurre
500 ml frisca lichida
500 g iaurt
500 g smantana 12% grasime
6 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
50 g unt
50 g ciocolata neagra
1 lingurita ness
1 1/2 plic gelatina de la Dr.Oetker
visine din compot pentru ornat

Mod de preparare:
Mai intai se lasa la inmuiat gelatina in 300 ml apa rece.
Biscuitii se sfarama bine si se amesteca cu untul topit (sa fie lichid). Se ia o forma rotunda de tort cu fundul detasabil, se pune in forma o folie de plastic alimentar si se umezeste cu apa. Pe fudul formei se aseaza biscutii presandu-i bine cu mana. Apoi ne apucam de crema.
Intr-un bol mai mare se adauga iaurtul, smaintana, zaharul (eu am folosit zahar brut din tresie de zahar), vanilia si se omogenizeaza compozitia. Se dizolva gelatina si se amesteca in compozitia de iaurt cu smantana. Se imparte compozitia in 2 boluri, intrunul dintre boluri se adauga ciocolata topita si lingurita de ness, se amesteca bine.
Batem frisca spuma iar apoi o adaugam in mod egal in cele 2 creme, amestecand usor de jos in sus (pastram si putina frisca pentru ornat tortul). Pe blatul de biscuiti se aseaza cate 2 linguri de crema alba si neagra, dinspre mijloc spre exterior. Se niveleaza frumos si se baga tortul la frigider pentru 2 - 3 ore. Se scoate si cu grija se aseaza pe platou si se trage afara folia de plastic. Se orneaza cu frisca si visine din compot, sau dupa gustul fiecaruia.

APERITIV DIN ROSII PENTRU MICUL DEJUN






Ingrediente:
Pentru 4 portii

4 rosii carnoase si rotunde
4 oua
sare si piper dupa gust
busuioc proaspat tocat(cateva frunze)
cateva fire oregano prospat tocat
cateva fire de patrunjel proaspat tocat
4 lingurite cascaval ras

Mod de preparare:
De la fiecare rosie se taie cu atentie capacelul.Se scoate miezul cu o lingurita,scobind cu grija sa nu le rupem.Se condimenteaza cu sare si piper in interior dupa gust,si se lasa cu gura in jos pentru 5 minute,sa se scurga surplusul se zeama.Se incinge cuptorul la 180gC.
Apoi in fiecare rosie se sparge cate un ou.Rosiile astfel umplute se aseaza intr-o tava de yena si se dau la cuptor pentru 15 minute,se scot si se adauga pe fiecare rosie cate o ligurita de cascaval ras si se acopera cu capacelul(puteti folosi orice fel de branza va place),se mai dau la cuptor pentru 5 minute sa se topeasca cascavalul.Se servesc cu verdeata proaspat tocata pe deasupra.Folositi orice va place,inclusiv frunze de ceapa verde.

PLACINTA DE CARNE CU CARTOFI SI PASTARNAC






Ingrediente:

900 g carne tocata de manzat
2 linguri ulei
2 catei de usturoi pisat
4 linguri pasta de tomate
3 linguri sos worcesterhire
Pentru stratul de carofi:
1,4 gk cartofi
300 g pastarnac
4 linguri lapte
50 g cascavalras
1 legatura partrunjel tocat
2 linguri parmeza ras(sau dupa preferinta)

Mod de preparare:
Se pune la incalzit uleiul intr-o tigaie,adaugati ceapa si usturoiul sa se inmoaie timp de 3-4 min.Adaugati carnea tocata si caliti timp de 10 min,apoi turnati pasta de rosii si sosul worcesterhire si adaugati sarea si piperul si se tine la foc pana scade zeama.
Se face pireul din cartofi si pastarnac in care se pune untul si laptele iar la sfarsit cascavalul ras si patrunjelul.
Ungeti un vas termorezistent si puneti pe fund un strat subtire de pireu,adaugati carnea iar la sfarsit puneti restul de piure si presarati 2 linguri de parmezan ras.
Se coace timp de 30 min pana se rumeneste

PASTRAV LA GRATAR CU LEGUME SI PREZ






Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 buc pastrav proaspat
1 lamaie-zeama
sare si piper dupa gust
400g ciuperci asotrate
2 morcovi
1 dovlecel mic
1 ardei gras
ulei pentru calit
1 lingurita miere
cus-cus

Mod de preparare:
Pastavul se curata si se spala bine.Apoi se scoate fileul.Se taie capul si cu un cutit bine ascutit,se taie pe lungime(de la coada spre cap)Se obtin fileurile.
Se pune pe foc gratarul se unge cu putin ulei si cand este bine incins se aseaza pestele stropit cu zeama de lamaie si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.Se lasa sa se faca bine pe ambele parti.Cate 4-5 minute se tine la foc.
Legumele se curata si se spala.
Ciupercile se taie felii si se calesc putin la foc iute intr-o tigaie tip woc.Se scot si se tin la cald.Apoi morcovii se taie pe lungime in felii subtiri,la fel si dovlecelul,se calesc impreuna cu putin ulei si o lingurita de miere tot la foc iute,apoi se adauga ardeiul gras taiat julien si se mai tin pe foc maxim 3 minute.
Cus-cusul se pregateste conform instructiunilor de pe pachet.
Se aseaja pestele pe farfurie alaturi de garnitura

AMANDINE






Pentru blat:
12 oua
12 linguri zahar
8 linguri faina
3 linguri cacao
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
Pentru crema:
500g ciocolata neagra(80% cacao)
500ml frisca lichida La Dorna
150g zahar
esenta de rom
coja rasa de portocala
Sirop
250g zahar
250ml apa
esenta de rom
Fondant
500g zahar
250ml apa
3 linguri miere de albine
2 linguri cacao
4 tablete ciocolata neagra
Crema:
Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.
Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.
Blatul:
Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.
Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:
Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.
In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.
Pentru fondant:
Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.
Se scate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.
Aceasta reteta am luat-o de la Lory-Ely,Si am adaptat-o in functie de preferinta mea.

RASFAT CU CIOCOLATA




Timp de preparare:
2 ore si 50 minute (complexitate redusa

140 g ciocolata neagra
140 g unt
1 plic zahar vanilat
putina esenta de rom
o priza sare
coaja rasa de portocala
5 oua
100 g faina
100 g zahar
3 linguri zahar

Pentru crema

250ml frisca lichida

200 g ciocolata neagra

50 g zahar

1 lingura rasa de nes

100ml frisca lichida

arome dupa preferinta

visine din visinata (sau compot)
Pentru ornat

glazura de ciocolata

visine

frisca
Glazura

300 g ciocolata amaruie

150 ml frisca lichida

50 g unt
Mod de preparare:
Mai intai pregatim crema, deoarece necesita timp de racire.

Ciocolata rupta se amesteca cu frisca, zaharul, nesul, coaja de portocala si rom dupa gust. Se pune pe foc pana se topeste ciocolata, dar cu atentie sa nu fiarba. Se lasa la rece pentru 2 ore, apoi se bate bine cu mixerul la vireza mare. 100 ml frisca se bate bine, apoi se adauga in crema usor de sus in jos. Se lasa la rece.
Pregatire blat:

Ciocolata si untul se pun la topit, dar atentie sa nu fiarba. Galbenusurile se freaca bine cu 100 g zahar, vanilie si o priza de sare. Crema de unt se toarna usor peste galbenusuri, se adauga faina, iar la sfarsit albusurile batute spuma tare cu cele 3 linguri de zahar. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie pergament, si se baga in cuptorul preancalzit la 180 g C pentru 25 - 30 de minute. Se lasa la racit. Se aseaza blatul pe un platou, se pune crema deasupra,apoi se aseaza visinile, carora le-am scos samburii (puteti folosi ce fructe din compot va plac).
Se lasa la frigider pana pregatim glazura:

Ciocolata se rupe se adauga frisca si untul si se pune la foc pana ciocolata s-a topit. Se lasa sa se raceasca putin apoi se toarna peste tort.

TORT CAPSUNI




Ingrediente:
Pentru blat:
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
Pentru crema:
450g iaurt mai gras
450g smantana 12%grasime
200ml frisca lichida
2 plicuri gelatina de la Dr.Oetker
2 plicuri zahar vanilat
100g zahar
400g capsuni proaspete
Pentru glazura:
200 ml sirop de capsuni(se obtine din zdrobirea a 15 capsuni proaspete la robot)
2 plicuri Tort-Gelee(transparenta sau rosie)

Mod de preparare:
Blat:
Intr-un bol se freaca bine cele 3 galbenusuri cu 3 linguri zahar,praful de sare si vanilia,pana isi dubleaza volumul.Se adauga faina si la sfarsit amestecand de jos in sus albusurile batute spuma tare.Se unge o forma de tort se toarna compozitia si se coace in cuptorul incins timp de 15-20 de minute la 180 de g.Se scoate si se lasa la racit.Intre timp se face crema:
Se inmoaie gelatina in 150 ml apa rece.
Intr-un bol mai mare se adauga iaurtul,smaintana,zaharul(eu am folosit zahar brut din tresie de zahar),vanilia si se omogenizeaza compozitia.Se dizolva gelatina si se amesteca in compozitia de iaurt cu smantana.Se baga la frigider pentru 10 minute sa se intareasca,timp in care batem frisca spuma iar apoi o asdaugam in crema de la frigide,amestecand usor de jos in sus.
Blatul se aseaza pe un platou si se aseaza de jur imperejur inelul formei de tort.Se taie jumatati capsunile si se aseaza cu partea taiata in exterior pe margine,respectiv pe blat.Se aseaza deasupra crema si se da la frigider pentru 1 ora.
Se prepara glazura din praful Tort Gelee,siropul de capsuni si 100ml apa,conform indicatiilor de pe ambalaj.Se toarna pe suprafata tortului.Se decoreaza cu capsuni si frunze de menta,dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna.

TORT FANTEZIE TABLA DE SAH



Timp de preparare:
2 ORE (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru blaturi

250 g unt
275 g zahar pudra
6 oua,batute
1 plic vanilie Burbon
350 g faina
1 plic praf de copt
1 lingura cacao

Pentru umplutura

350g ciocolata amaruie(eu am folosit Kandia de 75% cacao)
400 ml frisca lichida(29-35% grasime,La dorna)50 g unt
100 g zahar pudra
50 g ciocolata amaruie
2 linguri apa
Pentru finisare

50 ml apa
4 linguri lichior( eu am folosit Amaretto )
4 linguri lichior de cafea(de care aveti)
4 linguri visinata
putina crema pentru ornat
visine din visinata

Mod de preparare:
Mod de preparare blaturi:
Se incalzeste cuptorul la 190 de g.Se ung usor tavile si se acopera cu hartie pergament taiate dupa forma tavilor(tavile trebuie sa aiba un diametru de 20 cm,daca nu aveti mai multe le coaceti pe rand)

Se freaca untul cu zaharul pudra pana ce amestecul devine pufos.Se incorporeaza treptat oualele batute ca pt.omleta si vanilia.Se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt.Se imparte compozitia in 2 castroane si adaugati intr-unul din ele 1 lingura cacao.Se pune cu lingura fiecare amestec in 2 cornete(eu am folosit 2 pungi mai mari taiate la varf).Se toarna compozitia cu amestecul de cacao pe conturul bazei fiecarei din cele 2 tavi pregatite,astfel incat sa formati cate un inel.Se procedeaza la fel cu amestecul alb,turnand cu cornetul pe conturul bazei celei de a 3 tavi.Se continua sa se toarne amestecul alternativ,inele,pana cand baza tavilor e acoperita complect.Se coc timp de 20 minute.Se lasa la racit.

Preparare umplutura:

Rupeti ciocolata bucati si le puneti intr-o craticioara impreuna cu frisca lichida si incalziti la foc mic 4 minute pana se topeste ciocolata.Se toarne intr-un castron si se bate cu mixerul pana se ingroase si devine lucioasa.Se lasa la rece.Intre timp se amesteca untul cu hararul pudra,se topeste ciocolata in 2 linguri apa si se toarna usor in crema de unt si se amesteca.Se scoate de la frigider crema de frisca si se amestaca impreuna cu crema de unt si coaja rasa de portocala.( eu am folosit 1 plic de la Dr.Oetker,asta este optional)

Siropul:

Se amesteca apa fiarta si racita cu lichiorurile si se insiropeaza blaturile.Se intinde o treime din crema peste un blat cu marginea de cacao.Asezati deasupra blatul cu marginea alba si intindetijumatate din crema ramasa.Se pune ultimul blat si se finiseaza cu crema ramasa inclusiv pe marginile tortului.

Finisare:

Din crema pastrata se formeaza mici trufe care se pun cu un sprit in forma de stea pe suprafata tortului,intre trufe se adauga visine din visinata.(finisarea tine de gustul fiecaruia).
Pofta buna.