Tarta cu mere si crema de vanilie

TARTA CU MERE SI CREMA DE VANI


Aluatul



350 g faina

250 g unt

100 g zahar tos

un pachet zahar vanilat

4 galbenusuri

o prize sare



Crema de vanilie

600 ml lapte dulce

4 oua

3 linguri amidon de porumb

2 plicuri zahar vanilat

100 g zahar



Pentru ornare



4 mere mari

3 linguri zeama de lamaie

25 g unt topit

5 linguri gem de caise sau piersici (de preferat jeleu)



Mod de preparare



Se pune faina intr-un vas se face o gaura in mijloc se adauga o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.

Se amesteca bine aluatul si se framanta pana la omogenizare.Impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina.Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm.

Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.Se mai lasa forma la frigider pentru 15 minute.Apoi se acopera aluatul cu o hirtie de copt si se presara peste aceasta boabe de fasole uscata .

Se baga tava in cuptorul preancazit la 180gC,primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi se indeparteza foia cu boabele si se mai coace inca 10 minute.

In timp ce aluatul se coace se pregateste crema.



Crema de vanilie:

Se pune la foc 500 ml lapte sa fiarba.

Se bat ouale intregi cu zaharul,sarea si zaharul vanilat,bine de tot.Apoi se adauga amidonul si cate putin din laptele pastrat 100ml,amestecand continuu,cu grija sa nu se formeze cocoloase.(folositi mixerul)Apoi se toarna in fir subtire in laptele de pe foc si se amesteca pana ce crema se ingroasa,Se lasa sa se raceasca.



\

Se curata 4 mere mari, se taie in 2 apoi se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.

Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie. Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).Apoi cine doreste poate pune si Tort-Gelee,eu am pus.Si am decorat si cu afine.

Se poate servi cu sos de vanilie sau caramel.

Brasato alla Milanese

Rasfoind revista Secretele bucatariei,am descoperit o reteta interesanta a lui Jacob Hausmann.Cum aveam mai toate ingredientele,mai putin tija de telina,pe care am inlocuit-o cu un cartof dulce american,am facut aceasta friptura.Sper sa va placa.


Ingrediente:

500g pulpa de vita fara os

3 catei de usturoi

2 linguri ulei de masline

25g unt

sare si piper dupa gust

2 morcovi potriviti ca marime

1 gulie

1 cartof dulce

1 ceapa mai mica

2 cuisoare

250ml vin rosu

1 cutie rosii in bullion(tocate)

300ml supa de carne

nucsoara

Mod de preparare:

Intr-o tigaie mai mare se incinge uleiul si untul.Se prajeste carnea pe toate partile,apoi se adauga morcovii,gulia,cartoful si ceapa taiate cubulete si se prajesc usor langa carne.Se condimenteaza cu sare si piper.Se adauga usturoiul tocat marunt si cele 2 cuisoare.Se stinge cu vin,se da in clocot,se lasa sa fiarba pana se evapora o parte din vin.Se adauga rosiile.Apoi se transfera totul intr-un vas iena,se adauga supa de carne si se da totul la cuptorul preancalzit la 200gC pentru 90 de minute.Vasul trebuie acoperit cu folie de aluminiu.Inainte de servire,se scoate carnea din sos si se lasa la cald.Sosul se trece prin sita,se sa din nou in clocot,se potriveste de sare si piper si nucsoara si se serveste friptura taiata felii alaturi de legume si sos.