PAINE DE CASA


250g faina integrala de grau
250g faina integrala de secara
1 plic drojdie uscata
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei de masline
300ml apa calduta
Mod de preparare:


Intr-un lighenus se pun cele doua feluri de faina, drojdia, zaharul, sarea si se amesteca usor, apoi se face loc la mijloc, se adauga uleiul si apa calduta. Se framanta un aluat nu foarte cosistent circa 20 de minute. Se acopera cu un servet curat si se lasa la crscut 1 ora. Aluatul trebuie sa stea la cald si ferit de curent rece. Dupa ce a crescut se inparte aluatul in formele pe care le dosriti.Eu am facut o paine normala.Se pune aluatul intr-o forma de cozonac,se mai lasa la crescut 15 minute,Se baga in cuptorul preicins la 200 g C pentru 15 minute, apoi se reduce focul la 180 g C si se mai lasa 25 de minute. Cine doreste poate adauga si seminte de in in aluatul de paine.

PRAJITURA CU BRANZA

Aztazi mi-a facut cu ochiul prajitura cu branza de la Samyra,si cum aveam in casa mai toate ingredientele m-am apucat de lucru


Acum am sa va spun cum am facut-o eu.Foarte putin diferita de cea a Samyrei.

Pentru aluat:

250g faina

un praf de sare

100g zahar

125g unt

1 ou

Se freaca untul cu zaharul si un praf de sare,se adauga oul si la sfarsit faina,se obtine un aluat omogen care se lasa la congelator 1/2 ora,pus intr-o folie de plastic.

Pentru umpultura:

1 borcan de compot de piersici (se folosesc doar piersicile,asa ca le lasam din timp la scurs,sunt bune cele taiate in jumatati)

700g branza grasa de vaci

100g zahar

250ml frisca lichida

5 oua

1 plic praf de budinca de vanilie de la Dr.Oetker

1/2 plic praf de frisca tot de la Dr.Oetker

2 plicuzi zahar vanilat

coaja rasa de la o lamaie

un praf de sare

Se amesteca bine branza cu zaharul,vanilia ,coaja rasa de lamaie si praful de sare.Apoi se aduga frisca lichida(nu trebuie batuta,se puna asa lichida),apoi cele 5 oua care se amesteca bine,praful de budinca si praful de frisca.Se omogenizeza totul.

Se ia o forma rotunda de tort(26cm) cu fundul detasabil,se unge bine cu unt si se tapeteaza cu hartie pergament.

Se scoare aluatul din congelator si se da forma dupa marimea formei de tort.Se aseza cu grija,inclusiv pe marginile laterale ale formei.Se toarna compozitia de branza,iar deasupra se aseaja jumatatile de piersica cu gura in jos.Se baga la cuptorul preincalzit la temperatura de 180gC timp de 50-60 de minute.Timpul de coacere tine de cuptorul fiecaruia.Se scoate ,se lasa la racit, apoi se taie.



Intrucat eu am avut mai muta branza de vaci decat era scris in reteta Samyrei,am adaugat 1 ou in plus,si pentru siguranta reusitei am adaugat si jumate plic de praf de frisca.

Placinta cu branza dulce

Timp de preparare:


1 ora si 20 minute (complexitate redusa)



Ingrediente:

1 pachet foi de placinta
500g branza dulce

6 linguri zahar(sau dupa gust)

1 plic zahar vanilat

coaja rasa de la o lamaie
250g smantana 12% grasime

4 oua intregi

1 galbenus

albusul de la 2 oua

ulei pentru uns foile
3 oua pentru pus deasupra placintei

Mod de preparare:


Branza se amesteca cu zahar,smantana,vanilie,coaja de lamaie si ouale plus i galbenus.Apoi se bat spuma tare cele 2 albusuri si se adauga in branza, amestecand cu grija de jos in sus.Se ia o tava dreptunghiulara se unge bine cu unt.Se aseaza pe rand 4 foi de placinta unse cu ulei fiecare,se toarna compozitia de branza si se continua cu inca 4 foi de placinta,fiecare unse cu ulei.Se portioneaza placinta,iar apoi se bat cele 3 oua bine si se toarna peste placinta.Se baga la cuptorul incins la 180gC pentru 45-50 de minute.Se scoate si se pudreaza cu zahar pudra.