Galusti cu prune

Ingrediente:
1,5kg.cartofi galbeni
6 linguri faina
1 ou intreg
1 galbenus
17-20 de prune brumarii
400g pesmet alb
50ml ulei
4-5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
Se fierb cartofii curatati de coaja si taiati in cuburi in apa cu putina sare. Dupa ce s-au fiert se piseaza cu furculita sau se dau prin masina de tocat,ca la piure. Cand s-au racit ,se adauga oul intreg si galbenusul,se amesteca bine,apoi se adauga faina.Rezulta un aluat nu prea tare.Chiar daca este mai moale nevand multa faina,mie imi plac mai mult,ies mult mai pufoase,iar cand se racesc sunt tot moi si pufoase.Apoi coca se inparte in 17-20 de bucati,sau dupa marimea prunelor.Daca sunt prea mari puneti jumatati.Daca sunt din cele brumarii,se pun intregi.Mie intregi imi place sa le pun. Se curata prunele de samburi si in locul acestora se pune putin zahar,daca prunele sunt acrisoare. Se ia cate o bucata de coca in mana si se intinde un patrat cat sa incapa o pruna. Se rotunjeste in mana astfel incat pruna sa fie uniform acoperita,este bine sa aveti mainie pudrata cu faina sa lucrati mai usor. Se pune la fiert o oala cu  apa si sare,cat sa acopere galustele,si cand clocoteste se pun galustile si se lasa sa fiarba bine,circa 15-20 de minute,pana se ridica la suprafata.Se scot cu lingura cu gauri si se tavalesc prin pesmet.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se toarna tot pesmetul o data si se lasa sa se rumeneasca putin(atentie sa nu se arda),se adauga zahar dupa gust,vanilia si scortisoara.Se tine pe foc circa 5-6 minute,amestecand tot timpul sa nu se arda.

Eclere cu crema de vanilie

 
Ingrediente:
12 linguri faina
1 lingura zahar
2 pahare lapte,sare
200 gr.unt   
8 oua
crema de  vanilie
Pentru crema
1 litru lapte
50 gr.unt
8 galbenusuri
 6 linguri amidon de porumb
6 linguri.zahar,un praf sare.

Mod de preparare:
Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca se toarna toata faina o data si se amesteca repede si bine pana se formeaza o coca rotunda,dar fara sa fiarba.Se fasa cateva minute sa se raceasca si se aduga oualele unul cate unul.Aluatul se pune intr-o punga taiata la varf si se modeleaza bastonase in tava la distanta intre ele.Se tin la cuptor circa 30 min.Cind s-au racit se taie pe lung si se umplu cu crema dorita.
Crema:
Se pune laptele la foc sa se incalzesca,dar atentie sa fie doar caldut,(altfel riscam sa facem omleta).Separat se amesteca galbenusurile cu un praf de sare,zaharul si amidonul,apoi se toarna in fir subtire laptele caldut.Totul se transfera inapoi in craticioara si se pune pe foc mic pana se ingroasa,amestecand continu sa nu se lipeasca crema de vas.Cand s-a ingrosat,se da de pe foc si se adauga untul,se amesteca bine pana se topeste,se acopera vasul cu o folie sa nu prinda crusta si se lasa sa se raceasca bine de tot.Apoi se pot umple eclerele.Se orneaza dupa gust, cu glazura de ciocolata sau zahar pudra.


Mancare din muschi de manzat

Ingrediente:
700g muschi de manzat
1lingura ulei
1 lingurita unt
100ml vin rosu
200ml suc de rosii
1 lingura sos de soia
4-5 catei de usturoi
200ml smantana pentru gatit
sare si piper
1 lingurita zahar brut din trestie de zahar
1 lingurita faina de orez sau amidon
Mod de preparare:
Se taie carnea cubulete,apoi se pun intr-o cratita in care am pus uleiul si untul.Se lasa cat sa se rumeneasca putin sa prinda o crusta,apoi se adauga supa de carne sau apa cat sa le acopere.Se fierbe la foc mic pana este aproape gata,apoi se adauga vinul,zaharul si sucul de rosii si se mai lasa sa fiarba pana ce carnea este facuta bine.Se condimenteaza cu sare si piper,apoi se adauga smantana pentru gatit,sosul soia si usturoiul tocat marunt,se lasa sa dea cateva clocote apoi se adauga faina de orez (sau amidonul) dizolvata in putina apa rece.Se lasa 3-5 minute pana ce sosul s-a ingrosat.Se serveste alaturi de piure,cartofi natur sau orez,impreuna cu o salata dupa gustul fiecaruia.

Rulade de dovlecei si vinete la cuptor

Ingrediente:
1 vanata mai mare(cca 350g)
1 dovlecel(cca 250g)
2 rosii uscate conservate in ulei
500g crema de branza
2 galbenusuri
1 catel de usturoi
1 lingura otet din orez
1 lingura ulei cu aroma de rozmarin
sare si piper
6-7 masline taiate felii
Mod de preparare:
Mai intai pregatim legumele.Se curata dovlecelul si vanata si se taie felii subtiri,pe lung.Se pune un gratar la incins si se pun feliile de dovlecel si vinte cat sa prinda culoare si sa se inmoaie putin.Se scot si se lasa sa se raceasca.Intre timp pregatim umplutura.Crema de branza se amesteca cu galbenusurile,rosiile taiate cubulete,usturoiul tocat marunt,otetul,lingura de ulei si sa condimenteaza cu sare si piper.Se omogenizeaza compozitia.(Daca nu aveti crema de branza se poate folosii si branza de vaci,sau puteti face crema de branza in casa din 600g iaurt gras si 150g smantana,se amesteca totul bine si se pune intr-un tifon care se leaga si se lasa la scurs pana a doua zi.Este o bunatate,eu asa am facut)Feliile de dovlecel si de vinete se ung cu un strat subtire de crema,se pun cate 3-4 feliute de masline,apoi se ruleaza si se aseaza intr-o forma rotunda de yena unsa cu ulei.Se coc la cuptorul preancins la 200gC 20-25 de minute.Se orneaza cu rozmarin si se servesc cu restul de crema de branza.