Guguluf cu cacao si ciocolata

Timp de preparare:


1 ora si 10 minute (complexitate redusa)



Ingrediente:

250g unt

250g zahar

6 oua

500g faina

1 plic praf de copt

2 plicuri zahar vanilat

0 priza sare

Coaja rasa de la o lamiae

75ml lapte dulce

2 linguri stafide

2 linguri prtocale confiate taiate cubulete(sau ce va place)

2 lingurite cacao

1 forma de guguluf

Pentru uns forma:

1 lingura unt

2 linguri pesmet



Mod de preparare: Se freaca bine untul cu zaharul,vanilia si priza de sare,pana devine o crema spumoasa.Apoi se adauga pe rand cele 6 galbenusuri,amestecand bine dupa fiecare.Se adauga laptele,coaja de lamiae,stafidele si portocalele.Se omogenizeaza bine compozitia,apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt,iar la sfarsit albusurile batue spuma tare.Totul se amesteca usor de jos in sus.Se unge forma de guguluf cu unt foarte bine peste tot,apoi se tapateaza cu pesmet.Se toarna trei sferturi din compozitie in forma,iar in restul ramas se adauga cacaoa si se amesteca si se toarna peste crema alba.Cu ajutorul unui bat de frigaruie se fac forme circulare.Se baga prajitura la cuptorul preancalzit la 180gC,pentru 50 de minute.Se incearca cu o scobitoare daca este gata.Se rastoarna pe un platou si se pudreaza cu zahar pudra,sau se gazureaza cu ciocolata topita.

Ciorba din coasta afumata

Timp de preparare:


1 ora si 30 minute (complexitate redusa)



Ingrediente:

1kg coasta afumata

2-3 morcovi

1 patrunjel radacina

1 pastarnac radacina

1 ceapa uscata

1 legatura ceapa verde

½ telina

2 ardei grasi

2-3 rosii(sau o cutie rosii in suc )

2 l apa

1 l bors proaspat

2 oua

1 legatura leustean



Mod de preparare: Se portioneaza coasta,apoi se pune la fiert intr-o oala cu 2l de apa rece.Cand a facut spuma se curata bine cu o spumiera.Se lasa sa fiarba la foc mic sau in oala sub presiune(eu folosesc oala sub presiune).Dupa ce a fiert coasta pe treisferturi se adauga zarzavatul tocat cubulete si sarea dupa gust.Se lasa sa fiarba pana ce carnea este bine facuta,apoi se adauga rosiile se mai lasa 5-10 minute sa fiarba si se adauga borsul..Cine prefera poate aduga si putina fidea. Se drege cu zdrente de ou si leustean.

Papricas din carne de manzat

1 ora si 45 minute (complexitate redusa)




Ingrediente:

500g carne de manzat

2 cepe rosii mai mari

1 ardei gras rosu

1 lingura boia dulce

3 rosii

2 linguri pasta de tomate

4 catei usturoi

100ml smantana de gatit de la Milli

2 linguri ulei

sare, piper

Pentru galusti:

2 oua

2 linguri ulei

1 lingurita unt

100ml apa

200 gr faina

sare dupa gust



Mod de preparare: Se toaca ceapa si se caleste in ulei pana se inmoaie.

Se adauga carnea de manzat taiata cubulete si se lasa sa se rumenesc, cat sa-si schimbe culoarea. Presarati carnea cu putina sare si piper. Adaugam boiaua si stingem cu 2 cani de apa/supa. Adaugam usturoiul tocat,ardeiu si sosiile date pe razatoare. Punem capacul la cratita si lasam la fiert 50 minute. Le mai amestecam din cand in cand.

La sfarsit adaugam pasta de tomate si smantana si amestecam. Mai lasam 1 minut la fiert.

Pregatire galusti:

Se bat 2 oua cu sare si lingurita de unt,se adauga 100 ml apa si apoi faina pana se obtine un aluat moale dar consistent, apoi am adaugat uleiul.

Se pune la fiert o oala plina cu apa cu 1 lingurita sare,aluatul se pune intr-o punga de plasic si se taie un colt mic la punga.Se dau drumul in apa la mici bucatele de aluat.(cine are instrumentul special il poate folosi, galuscutele cad prin gaurile instrumentului in apa), se lasa sa dea cateva clocote, cand se ridica la suprafata,sunt gata.

Se scot cu o paleta din apa, scurgandu-se bine si apoi se pun in gulas sa absoarba sosul.

Cine doreste mai picant,poate pune si boia iute.

Amandina cu glazura de caramel



Timp de preparare:


2 ore si 30 minute (complexitate redusa)



Ingrediente:

300g ciocolata amaruie

300ml frisca lichida

100g zahar

1 lingurita coaja rasa de portocala

esenta de rom dupa gust

Pentru blat:

10 oua

10 linguri zahar

6 linguri faina

2 plicuri zahar vanilat

2 linguri cacao

o priza sare

Sirop:

150g zahar

200 ml apa

Fondant:

300g zahar

200ml apa

2 linguri miere de albine

2 linguri cacao

4 tablete ciocolata neagra

Pentru caramel:

200g zahar

60g unt

2 linguri frisca lichida



Mod de preparare: Crema:

Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.

Blatul:

Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.

Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.

Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:

Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.

In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.

Pentru fondant:

Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.

Se scoate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.

Eu am folosit o crema caramel pentru ornat.

Crema caramel:

Mod de preparare:

Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zaharul se pune untul, amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca si se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Se pune crema intr-un cornet si se fac diferite modele in functie de imaginatia fiecaruia.