Pastel de nata


Ingrediente:

Pentru foitaj:
1 pachet de 800g aluat de foitaj din comert
Pentru crema:
6 galbenusuri
350g frisca lichida
200g zahar
2 linguri amidon
2 plicuri zahar vanilat
½ lingurita scortisoara pudra

Mod de preparare:
Se scoate aluatul si se lasa la dezghetat.Se intinde foaia pe masa de lucru si cu ajutorul unui pahar de marimea formelor se decupeaza rondelele de aluat.Se aseaza fiecare intr-o forma rotunda de briosa.Dupa ce am pus aluatul in forme se lasa la frigider pentru 5 minute.Se coc apoi in cuptorul incins la 180 de gC pentru 10 minute.Intre timp pregatim crema.Intr-un vas se amesteca amidonul cu jumatate din frisca.Se adauga 50g zahar si restul de frisca si se amesteca cu mixerul pana cand s-a dizolvat tot zaharul.Se pun apoi galbenusurile batute bine cu restul de zahar,vanilia si scortisoara,si se umplu tartele.Se pun din nou la cuptor la aceiasi temperatura,pana cand se auresc deasupra.Se lasa sa se raceasca,se scot din forme apoi se pudreaza cu zahar.

Intamplator am dat de aceasta reteta,un desert portughez foarte renumit.Istoria lui este foarte veche.Pastel de Belem(numele original) se poate gasii doar in cofetaria Antiga din Lisabona,reteta de preparare fiind pazita foarte bine.Pastel de nata este acelas preparat,dar care poate fi gasit in toata lumea.Conform legendei,reteta a fost facuta prima data de maicutele de la Monasterio dos Jeronomos.Poate ca tarta nu este asa de aspectuasa,dar gustul este minunat,crema reprezinta de fapt tot secretul.

Pui cu legume


Ingrediente:
1 pui
2 dovlecei
2 morcovi
1 adrei gras verde
1 adei gras rosu
1 fir de praz
1 rosie
2-3 linguri ulei
1 lingurita boia dulce
sare si piper
1 lingura pasta de tomate

Mod de preparare:
Se spala puiul apoi se taie si se portioneaza in bucati.Intr-o cratita se pune uleiul si se pun bucatile de pui sa se rumeneasca putin.Intre timp pregatim legumele.Ceapa se taie cubulete,morcovul si prazul se taie rondele,iar ardeiul si dovlecelul le taiem cuburi.Cand puiul a prins culoare adaugam mai intai ceapa,o lasam sa se inmoaie putin,apoi adaugam si celelalte legume.Turnam apa cat sa acoperim puiul si legumele si lasam sa fiarba la foc potrivit 20 de minute,apoi condimentam dupa gust,adaugam rosia taiata cubulete si pasta de tomate.Dam cratita la cuptor pentru inca 15-20 de minute.Scoatem si adaugam patrunjele proaspat tocat sau marar.

Tort de mere


Ingrediente:
Blat:
100g unt
100g zahar
2 plicuri zahar vanilat
3 oua
125g faina
40g amidon
1 lingurita praf de copt
1 lingura nuci pisate fin
50g ciocolata neagra rasa fin
un praf de sare
½ lingurita coaja de lamaie rasa
Crema de mere:
350g mere pasate
2 lingurite amidon
3 lingurite apa
Crema de branza:
400g crema de branza(sau mascarpone)
3 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
2 plicuri gelatine granule
250ml frisca lichida
2 linguri zahar
Pentru decor:
1 lingura gem de mere
1 lingura nuci pisate
cacao pudra
Mod de preparare:
Blat:
Cuptorul se incinge la 180gC.Se bate mai intai untul spuma cu 100g zahar.Se inglobeaza pe rand ouale,apoi praful de sare,coaja de lamaie si vanilia.Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt si se adauga in crema de unt,apoi se pune nuca si ciocolata rasa fin.Se omogenizeaza amestecul.Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa si tapatata cu hartie de copt si se coace 20-25 de minute.Este gata cand trece testul cu scobitoarea.Se lasa la racit.
Crema de mere:
Se dizolva amidonul in apa,se adauga crema de mere(se gaseste in supermarket,daca nu aveti,puteti prepara piureul in casa din mere fierte,apoi pasate bine),se pun pe foc sa fiarba cateva clocote pana se ingroasa bine.Apoi se lasa la racit.
Crema de branza:
Se amesteca crema de branza cu zaharul si vanilia,apoi se adauga gelatina dizolvata ,conform instructiunilor de pe pachet,iar la sfarsit se adauga frisca batuta bine,impreuna cu cele 2 linguri de zahar.Se opreste putina crema pentru decor.
Asamblare:
Intr-o forma de tort cu fundul detatasabil se aseaza o folie de plastic,apoi se aseaza blatul,crema de mere iar peste ea se aseaza crema de branza.Tortul se da la rece pentru 2-3 ore.Se scoate apoi din forma,se aseaza pe platou,iar marginea blatului se unge cu gem si se tapeteaza cu nuca pisata.Se taie fasii de hartie de copt late de 1 cm,se aseaza sub forma de gratar pe tort si intervalele se pudreaza cu cacao sau ciocolata rasa.Se scot cu grija fasiile de hartie.Se decoreaza cu crema pastrata si felii de mere.