Savarine

Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Camelia Husni de pe Gustos.ro




Ingrediente:



Pentru aluat:

3 oua

15g faina

50g pesmet

60g zahar

1 plic zahar vanilat

o priza sare

Pentru ornat:

250ml frisca lichida

1 lingura zahar

1 plic intaritor frisca

10 capsuni proaspete

1 lingura zahar

1 plic Tort-Gelee rosu

Pentru sirop:

1oog zahar

200ml apa

esenta de rom



Mod de preparare:

Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem bine cu mixerul,pana capata o consistenta ca de bezea.Inglobam pe rand galbenusurile,iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu pesmetul.Se pune compozitia in formele unse si tapetate cu pesmet, si se coace in cuptorul incins la 160gC pentru 30 de minute.Sau pana trece testul scobitorii. (eu nu am avut forme de savarine,asa ca am folosit 4 forme de tarta si 4 forme de briose,ceva mai mici)Se scot din forme si se lasa la racit.Intre timp pregatim siropul.Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat,apoi se stinge cu apa si se adauga esenta de rom dupa gust.Se lasa sa se raceasca bine.Apoi pregatim jeleul de capsuni.Se taie in jumatati capsunile se pun intr-o craticioara cu 1 lingura de zahar si se lasa sa fiarba 5-10 minute,apoi le pasam bine cu un blender pana optinem o crema fina.In aceata crema eu am adaugat un plic de Tort-Gelee rosu pentru intarire si luciu,Cu aceasta crema ungem capacele savarinelor.Sau puteti folosii orice altceva va place.Pregatim intre timp si frica,care se bate cu o lingura de zahar su un lic intaritor frisca.Se lasa la rece pana la momentul folosirii.

Dupa ce s-au racit, taiem capacele savarinelor,le insiropam bine,apoi le umplem cu frisca si le ornam dupa gust.

Rasol alb de manzat cu cartofi noi in vas roman

Ingrediente:




700g rasol alb de manzat

2 linguri ulei de masline

100ml vin alb demisec

3 cepe rosii

500g cartofi noi

1 lingura pasta de tomate

sare si piper dupa gust

3 pahare supa de carne sau apa

1 foaie dafin

cimbru proaspar cateva frunze

oregano proaspat cateva frunze

½ lingurita chimen macinat

½ lingurita sumac(condiment arabesc-optional)

1 capatana usturoi proaspat

1 lingurita faina de orez

1 legatura marar proaspat tocat



Mod de preparare:



Carne se curate bine de pielite,se taie in bucati care se pun in vasul roman impreuna cu uleiul,supa,vinul si condimentele.Se acopera vasul si se da la cuptor la 200gC pentru o ora.Se scoate apoi vasul,cu atentie se ridica capacul sa nu va ardeti de la abur,se adauga ceapa taiata julien,cartofii,cateii de usturoi intregi,pasta de tomate amestecata cu faina de orez,apoi se completaza cu supa sau apa,cat sa acopere carnea si cartofii, si se da din nou vasul la cuptor pana ce cartofii sunt facuti.La final se adauga mararul proaspat tocat.

Ciorba de dovlecei

Ingrediente:




3 dovlecei

1 legatura ceapa verde

1 legatura morcovi noi

1 telina mica

1 ardei gras rosu

1 ardei gras verde

2 cartofi noi

2-3 rosii date pe razatoare

1 legatura leustean

½ l bors

1 ½ apa

sare dupa gust

2 oua

1 lingura smantana sau iaurt

2 linguri ulei de masline



Mod de preparare:



Se curata dovleceii de coaja,se spala,se taie cubulete.La fel se procedeaza si cu cartofii.Restul zarzavatului se curata,se spala si se toaca marunt.Se pun toate legumele intr-o oala cu putin ulei si se calesc cateva minute,apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana ce sunt aproape fierte.Se curata rosiile de plielita si seminte si se dau pe razatoare,apoi se adauga in ciorba.Se mai lasa sa dea cateva clocote,se condimenteaza dupa gust,se adauga borsul,iar la final se amesteca oule cu smantana,se toarna in oala,se mai da un clocot si se pune leusteanul proaspat tocat,apoi se serveste.

Mazare noua cu carne de manzat

Ingrediente:




1 ½ mazare noua

500g carne de manzat

1 lingura ulei

1 legatura ceapa verde

1 legatura marar proaspat

1 lingura pasta de tomate

sare dupa gust

1 lingura zahar-optional

1 lingurita faina de orez



Mod de preparare:



Se taie carnea bucatele si se rumeneste in ulei,apoi se adauga ceapa tocata marunt,se amesteca putin,se toarna apa sau supa de carne,se potriveste de sare.Se lasa sa fiarba acoperit cu capac si cu focul mic pana ce carnea este aproape facuta.Se adauga mazarea si se mai lasa sa fiarba 15-20 de minute.Se pune pasta de tomate si lingurita de faina de orez diluata cu putina apa sa se ingroase sosul.Se mai lasa pe foc 5 minute,apoi(cine doreste poate adauga zahar) se adauga mararul proaspat tocat.

Crème brulée

Ingrediente




500g frisca lichida

6 galbenusuri

130g zahar

1 lingura Amaretto

o priza sare

3 plicuri zahar vanilat



Mod de preparare



Se pune frisca lichida la incalzit, dar nu trebuie sa clocoteasca, doar sa fie bine calduta. Intre timp, se ameteca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema pufoasa si zaharul s-a topit. Se adauga lichiorul de migdale, vanilia si sarea. Se amesteca bine. Incet, si foarte putin, se toarna peste crema obtinuta, frisca incalzita. Se toarna compozitia in formele pregatite in prealabil.(in mod normal se folosesc forme de ceramica,insa cum nu am avut,am folosit forme de tarta si 3 pahare de yena) In tava se toarna apa fierbinte sa acopere jumatate inaltimea formelor, si se dau la cuptorul preancalzit la 150gC, pentru 40-45 de minute, sau cand capata o culoare aurie.Se scot din cuptor si se lasa la racit 4-5 ore,de preferabil pana a doua zi. Se presara zahar pe fiecare forma si se caramelizeaza zaharul cu ajutorul unei lampi speciale de bucatarie. timp de 8-10 secunde, avand grija sa nu se innegreasca zaharul.Sau se pot caramelize asezand bolurile sub grill (focul in cuptor sa vina de sus) cam la 10 cm distanta de flacara. Lasam pana zaharul capata o culoare auriu-maronie,nu le lasati mai mult de 1-2 minute sa nu se arda zaharul prea tare.

Se poat servii atat calde cat si rece,depinde de gustul fiecaruia.

Salata de vinete

Ingrediente:


5 vinete

3 dovlecei mijlocii

2 fire ceapa verde doar partea alba

sare dupa gust

100ml ueli din samburi de struguri

Mod de preparare

Vinetele se spala si se coc pe flacara sau pe tabla.rasucindu-le pe toate partile. Se lasa apoi putin la racit si se curata. Se taie cotorul, apoi vanata se taie pe lungime si cu ajutorul unei linguri se aduna tot miezul. Miezul se pune intr-o strecuratoare mare si se lasa la scurs 2-3 ore.Intre timp spalam si curatam dovlecii,se taie rondele si se pun la fiert in apa cu sare.Cand s-au fiert ii lasam la scurs intr-o strecuratoare.Desii se spune ca cel mai bine se fac cu tocatorul de lemn,eu le fac la robot,ies mai pufoase. Punem vinetele,ceapa si dovleceii impreuna in vasul robotului si adaugam treptat uleiul, apoi le potrivim de sare. Se serveste rece cu salata de rosii,ori se poate aduga maioneza, dupa preferinta.

Se spune ca salata de vinete pregatita cu dovlecei este mai putin grea pentru ficat.