Tort Rusesc


Ingrediente:
Blat:
3 oua
80g zahar
80g faina
60g nuci macinate fin
un praf de sare
Umplutura sarlota:
3 oua
160g zahar
30g gelatina fina(3 plicuri)
200ml lapte
600ml frisca lichida
2 linguri caco neagra
1 lingurita esenta de rom
Sirop:
1 lingurita ness
200ml apa
2 lingurite zahar
2-3 lingurite Amaretto

Mod de preparare:
Se prepara blatul alb cu nuca.Se freaca bine cele 3 galbenusuri cu jumatate din cantiatea de zahar si praful de sare pana isi dubleaza volumul.Apoi se bat albusurile spuma,se adauga restul de zahar,treptat,batand pana se intareste.Se adauga peste galbenusuri albusul batut si se amesteca.La urma se adauga treptat faina amestecata cu nuca, si se amesteca usor pana se inglobeaza toata faina.Se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort,unsa si tapetata cu hartie pergament.Se coace la cuptorul preancins la 180 de G.Se lasa sa se raceasca.
Umplutura sarlota:
Se pregateste gelatine conform instructiunilor de pe pachet.
Se amesteca ouale cu zaharul,se subtiaza cu laptele,se adauga gelatina inmuiata in apa.Apoi se fierbe pe foc mic,amestecand pentru a nu se lipii,cel putin 10-15 minute.Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.Se adauga apoi cele 2 linguri cacao,esenta de rom si frisca batuta bine cu 2-3 linguri de zahar.Se opreste putina frisca pentru decor.Dar atentie,crema sarlota nu se lasa sa se intareasca prea tare inainte de a fi pusa frisca,altfel este mai greu de amestecat in ea.
Siropul:
Se fierbe apa cu zaharul,apoi se adauga nessul si lichiorul Amaretto.
Asamblare:
Se taie blatul in doua,se insiropeaza fiecare foaie de blat .Se pregateste o forma rotunda de tort cu fundul detasabil,se pune in interior o folie de plastic.Se aseaza primul blat,se toarna 1/3 din cantitate de sarlota.Se aseaza al doile blat si se toarna restul de sarlota si se niveleaza.Se lasa la frigider pentru 2-3 ore.Se scoate cercul,se aseaza tortul pe platou,se orneaza cu frisca si fructe confiate,sau dupa gustul fiecaruia.

Aceasta reteta am gasit-o din intamplare intr-un manual pentru scolile de meserii din anul 1961.Rasfoind acest manula am vazut reteta si am zis sa o incerc.Am gasit multe retete interesante,mai ales ca in acele timpuri nu existau atatea variante pline de arome sintetice.

2 comentarii:

  1. Mmmm ... trebuie sa fie delicios... Arata tare bine...

    RăspundeţiȘtergere
  2. une belle gourmandise elle a l'air délicieuse et appétissante mes compliments
    à bientôt

    RăspundeţiȘtergere