Premii de la In Bucatarie Cu Tata
Acest premiu este de la In Bucatarie Cu Tata,caruia ii multumesc frumos.La randul meu le ofer lui Medi,Diana si Anastasiei.
Cozonac cu nuca
Timp de preparare+timp de asteptare:2 ore si 45 de minute
Ingrediente:
1kg faina
50g drojdie proaspata
500ml lapte
350g zahar
8 galbenusuri
150g unt
un varf de cutit sare
3 plicuri zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
coaja rasa de la 2 lamai
50g stafide
ulei pentru framantat
Pentru umplutura:
400g nuci macinate
5-6 linguri zahar
2 linguri cacao
150-200ml lapte
2 lingurite esenta de rom
1 plic zahar vanilat
1 lingura pesmet
3-4 albusuri de ou batute spuma tare
Metoda de preparare
Faina se cerne intr-un castron mare.Intr-o cratita se fierbe 250ml lapte cu zaharul,apoi se lasa la racit.Se adauga stafidele,vanilia si coaja de lamaie.Intr-o alta craticioara se pregateste maiaua astfel:se incalzeste restul de lapte,se adauga drojdia si 3 linguri de faina.Se omogenizeaza bine si se lasa la cald sa creasca.Untul se topeste si el,iar galbenusurile se freaca cu sarea.Cand maiaua a crescut,se face o adancitura in faina,se pune maiaua pe care o amestecam putin,se adauga galbenusurile,apoi laptele cald cu zaharul,iar la sfarsit untul topit.Aluatul se framanta pana se optin bule de aer in coca,adaugand cate putin ulei de cate ori este cazul.Se lasa la crescut la cald circa 40-50 de minute.Intre timp pregatim umplutura de nuca.Intr-o cratita se pune nuca,laptele,zaharul,cacaoa si aromele si se lasa pe foc mic pana se amesteca totul bine,se adauga apoi pesmetul,se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand este rece se adauga albusurile batute spuma.
Se imparte aluatul in doua bucati egale,se unge masa cu putin ulei.Fiecare bucata de coca se intinde in forma dreptunghiulara.Pe fiecare foaie se intinde ½ din nuca.Se ruleaza se se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament.Se lasa la crescut 15 minute,se ung cu ou batut si cine prefera poate presara si putin zahar tos.Se dau apoi la cuptorul preancalzit la 180gC timp de 40-45 de minute.
Ingrediente:
1kg faina
50g drojdie proaspata
500ml lapte
350g zahar
8 galbenusuri
150g unt
un varf de cutit sare
3 plicuri zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
coaja rasa de la 2 lamai
50g stafide
ulei pentru framantat
Pentru umplutura:
400g nuci macinate
5-6 linguri zahar
2 linguri cacao
150-200ml lapte
2 lingurite esenta de rom
1 plic zahar vanilat
1 lingura pesmet
3-4 albusuri de ou batute spuma tare
Metoda de preparare
Faina se cerne intr-un castron mare.Intr-o cratita se fierbe 250ml lapte cu zaharul,apoi se lasa la racit.Se adauga stafidele,vanilia si coaja de lamaie.Intr-o alta craticioara se pregateste maiaua astfel:se incalzeste restul de lapte,se adauga drojdia si 3 linguri de faina.Se omogenizeaza bine si se lasa la cald sa creasca.Untul se topeste si el,iar galbenusurile se freaca cu sarea.Cand maiaua a crescut,se face o adancitura in faina,se pune maiaua pe care o amestecam putin,se adauga galbenusurile,apoi laptele cald cu zaharul,iar la sfarsit untul topit.Aluatul se framanta pana se optin bule de aer in coca,adaugand cate putin ulei de cate ori este cazul.Se lasa la crescut la cald circa 40-50 de minute.Intre timp pregatim umplutura de nuca.Intr-o cratita se pune nuca,laptele,zaharul,cacaoa si aromele si se lasa pe foc mic pana se amesteca totul bine,se adauga apoi pesmetul,se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand este rece se adauga albusurile batute spuma.
Se imparte aluatul in doua bucati egale,se unge masa cu putin ulei.Fiecare bucata de coca se intinde in forma dreptunghiulara.Pe fiecare foaie se intinde ½ din nuca.Se ruleaza se se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament.Se lasa la crescut 15 minute,se ung cu ou batut si cine prefera poate presara si putin zahar tos.Se dau apoi la cuptorul preancalzit la 180gC timp de 40-45 de minute.
Premiu de la Medi
Acest premiu l-am primit de la Medi,careia ii multumesc mult ca mi l-a oferit si mie.
La randul meu il ofer cu mare drag Mariei Elna.
La randul meu il ofer cu mare drag Mariei Elna.
Premiu de la Maria Elena
Acest premiu l-am primit de la Maria Elena,careia ii multumesc foarte mult ca s-a gandit la mine.
La randul meu il ofer cu mare drag lui Medi si Diana.
La randul meu il ofer cu mare drag lui Medi si Diana.
CIORBA CU PERISOARE DIN PESTE
Pentru perisoare
500g peste (eu am folosit salau proaspat,l-am curatat si dezosat,dar se poate folosi orice fel de peste va place)
2 oua
1 ceapa
1lingura orez
1 lingura patrunjel proaspat tocat
1 lingura pasta de tomate
sare si piper dupa gust
1 lingura faina
Zarzavat pentru ciorba
3 morcovi
2 cepe
1 radacina pastarnac
½ telina radacina
1 cartof
2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde
1 lingura orez
3 rosii
1l bors
1 legatura leustean proaspat
Preparare:
Se toaca carnea de peste si se amesteca cu ceapa tocata,oua,orezul,pasta de tomate,verdeata si faina.Se framanta bine.Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.
Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt(mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute,se adauga cam 3-4 l de apa.Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare,se potriveste de sare si piper.Apoi adaugam perisoarele(eu am pus si cele 2 capatani de peste in ciorba)se mai lasa sa fiarba 15-20 de minute sa fiarba perisoarele,apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute,apoi punem leusteanul tocat.
500g peste (eu am folosit salau proaspat,l-am curatat si dezosat,dar se poate folosi orice fel de peste va place)
2 oua
1 ceapa
1lingura orez
1 lingura patrunjel proaspat tocat
1 lingura pasta de tomate
sare si piper dupa gust
1 lingura faina
Zarzavat pentru ciorba
3 morcovi
2 cepe
1 radacina pastarnac
½ telina radacina
1 cartof
2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde
1 lingura orez
3 rosii
1l bors
1 legatura leustean proaspat
Preparare:
Se toaca carnea de peste si se amesteca cu ceapa tocata,oua,orezul,pasta de tomate,verdeata si faina.Se framanta bine.Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.
Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt(mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute,se adauga cam 3-4 l de apa.Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare,se potriveste de sare si piper.Apoi adaugam perisoarele(eu am pus si cele 2 capatani de peste in ciorba)se mai lasa sa fiarba 15-20 de minute sa fiarba perisoarele,apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute,apoi punem leusteanul tocat.
SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS
Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pui
3 morcovi
1 pastarnac
1 ceapa
1 ardei gras
1 cartof potrivit
1 telina potrivita
3-4 catei de usturoi
1 legatura patrunjel proaspat tocat
Pentru galusti:
3 oua
sare si piper dupa gust
15 linguri cu gris
Mod de preparare: Se spala puiul si se curata de piele(cine prefera il poate pune cu piele cu tot),se pune intr-o oala de 5 l si se acopera cu apa pana la jumatatea olei.Se lasa sa fiarba cat se formeaza spuma,care se ia cu o spumiera.Apoi se adauga zarzavatul curatat si spalt.Eu am taiat morcovul rondele,telina cuburi,la fel si cartoful.Ceapa se pune intreaga,ardeiul taiat in 2,pastarnacul intreg, iar cateii de usturoi curatati.Se lasa sa fiarba pana legumele sunt aproape gata.Eu scot apoi din supa,ceapa,pastarnacul si ardeiul gras,restul legumelor le las in supa.Intre timp pregatim galustele:
Se separa albusul de galbenusi.Separat se bate albusul spuma,iar galbenusurile se freaca cu sare si piper dupa gust si se adauga altenativ gris si albus,amestecand usor de jos in sus.Se continua pana se termina grisul.Se lasa sa stea 2 minute,apoi se adauga in supa cu ajutorul unei furculite sau linguri.Se adauga putina apa rece si se lasa sa fiarba la foc mic cu un capac deasupra oalei,se adauga de 2-3 ori cate o ceasca de apa rece.Cand galustele sunt moi inseamna ca oprim focul si punem deasupra patrunjel proapat tocat.Cine prefera poate adauga in supa si fidea.Eu am pus putina fidea din faina de orez.Se poate servi alaturi de crutoane de paine prajita.
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pui
3 morcovi
1 pastarnac
1 ceapa
1 ardei gras
1 cartof potrivit
1 telina potrivita
3-4 catei de usturoi
1 legatura patrunjel proaspat tocat
Pentru galusti:
3 oua
sare si piper dupa gust
15 linguri cu gris
Mod de preparare: Se spala puiul si se curata de piele(cine prefera il poate pune cu piele cu tot),se pune intr-o oala de 5 l si se acopera cu apa pana la jumatatea olei.Se lasa sa fiarba cat se formeaza spuma,care se ia cu o spumiera.Apoi se adauga zarzavatul curatat si spalt.Eu am taiat morcovul rondele,telina cuburi,la fel si cartoful.Ceapa se pune intreaga,ardeiul taiat in 2,pastarnacul intreg, iar cateii de usturoi curatati.Se lasa sa fiarba pana legumele sunt aproape gata.Eu scot apoi din supa,ceapa,pastarnacul si ardeiul gras,restul legumelor le las in supa.Intre timp pregatim galustele:
Se separa albusul de galbenusi.Separat se bate albusul spuma,iar galbenusurile se freaca cu sare si piper dupa gust si se adauga altenativ gris si albus,amestecand usor de jos in sus.Se continua pana se termina grisul.Se lasa sa stea 2 minute,apoi se adauga in supa cu ajutorul unei furculite sau linguri.Se adauga putina apa rece si se lasa sa fiarba la foc mic cu un capac deasupra oalei,se adauga de 2-3 ori cate o ceasca de apa rece.Cand galustele sunt moi inseamna ca oprim focul si punem deasupra patrunjel proapat tocat.Cine prefera poate adauga in supa si fidea.Eu am pus putina fidea din faina de orez.Se poate servi alaturi de crutoane de paine prajita.
Ciorba de perisoare din carne de manzat
Ingrediente:
Pentru perisoare:
600g carne tocata de manzat
2 oua
1 ceapa
1lingura orez
1 lingura patrunjel proaspat tocat
1 lingura pasta de tomate
sare si piper dupa gust
1 lingura faina
Zarzavat pentru ciorba
3 morcovi
2 cepe
1 radacina pastarnac
½ telina radacina
1 cartof
2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde
1 lingura orez
3 rosii
1l bors
1 legatura leustean proaspat
1/2 lingurita tarhon proaspat sau uscat
Mod de preparare: Se toaca carnea si se amesteca cu ceapa tocata, oua, orezul, pasta de tomate, verdeata si faina. Se framanta bine. Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt (mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute, se adauga cam 3-4 l de apa. Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare, se potriveste de sare si piper. Apoi adaugam perisoarele, se mai lasa sa fiarba 20-30 de minute sa fiarba perisoarele, apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute, apoi punem leusteanul tocat si tarhonul. Cine doreste poate adauga si zdrente de ou. Se serveste cu smantana.
Pentru perisoare:
600g carne tocata de manzat
2 oua
1 ceapa
1lingura orez
1 lingura patrunjel proaspat tocat
1 lingura pasta de tomate
sare si piper dupa gust
1 lingura faina
Zarzavat pentru ciorba
3 morcovi
2 cepe
1 radacina pastarnac
½ telina radacina
1 cartof
2 ardei grasi,1 rosu si 1 verde
1 lingura orez
3 rosii
1l bors
1 legatura leustean proaspat
1/2 lingurita tarhon proaspat sau uscat
Mod de preparare: Se toaca carnea si se amesteca cu ceapa tocata, oua, orezul, pasta de tomate, verdeata si faina. Se framanta bine. Din acest amestec se formeaza mici perisoare care se tavalesc prin faina sa nu se desfaca la fiert.Se pune o oala la foc cu 2-3 linguri de ulei si se adauga legumele tocate marunt (mai putin rosiile care se pun la foc dupa ce a fiert zarzavatul) si se lasa sa se caleasca cateva minute, se adauga cam 3-4 l de apa. Cand legumele aproape au fiert se adauga orezul si rosiile date pe razatoare, se potriveste de sare si piper. Apoi adaugam perisoarele, se mai lasa sa fiarba 20-30 de minute sa fiarba perisoarele, apoi se adauga borsul si se mai lasa sa fiarba 10 minute, apoi punem leusteanul tocat si tarhonul. Cine doreste poate adauga si zdrente de ou. Se serveste cu smantana.
PRAJITURA CU PRUNE
Ingrediente:
250g margarina rama(sau unt)
250g zahar
250g faina
4 oua
1 plic zahar vanilat
1/2 plic praf de copt
un praf de sare
30 de prune
1 lingura zahar
Mod de preparare:
Mai intai se spala prunele si se scot samburii,se pun intr-o strecuratoare, peste care se adauga 1 lingura cu zahar.Se lasa la scurs pana este gata aluatul.
Pregatire aluat:
Se pune margarina intr-un castron se adauga zaharul,vanilia si praful de sare si se amesteca cu mixerul pana devine o crema spumoasa si se topeste zaharul.Apoi se adauga pe rand cel 4 galbenusuri, amestecand bine dupa fiecare.Se adauga faina amestecata cu praful de copt,iar la sfarsit se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Se tapeteaza o forma de tort cu hartie pergament,se toarna jumatate din compozitia de crema si se aseaza uniform jumatati de pruna pe toata suprafata.Apoi se toarna resul de crema iar deasupra se pun restul de prune.Se baga tava in cuptorul preincins,la temperatura de 160 gC,si se coace timp de 50 minute.Se scoate,si se lasa la racit in forma,apoi se transfera pe un platou.
250g margarina rama(sau unt)
250g zahar
250g faina
4 oua
1 plic zahar vanilat
1/2 plic praf de copt
un praf de sare
30 de prune
1 lingura zahar
Mod de preparare:
Mai intai se spala prunele si se scot samburii,se pun intr-o strecuratoare, peste care se adauga 1 lingura cu zahar.Se lasa la scurs pana este gata aluatul.
Pregatire aluat:
Se pune margarina intr-un castron se adauga zaharul,vanilia si praful de sare si se amesteca cu mixerul pana devine o crema spumoasa si se topeste zaharul.Apoi se adauga pe rand cel 4 galbenusuri, amestecand bine dupa fiecare.Se adauga faina amestecata cu praful de copt,iar la sfarsit se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Se tapeteaza o forma de tort cu hartie pergament,se toarna jumatate din compozitia de crema si se aseaza uniform jumatati de pruna pe toata suprafata.Apoi se toarna resul de crema iar deasupra se pun restul de prune.Se baga tava in cuptorul preincins,la temperatura de 160 gC,si se coace timp de 50 minute.Se scoate,si se lasa la racit in forma,apoi se transfera pe un platou.
PRAJITURA TEO
Ingrediente foi:
9 oua
300g faina
325g zahar
45ml ulei
75ml apa
1 plic zahar vanilat
o priza sare
Se separa galbenusurile de albus.Albusurile se bat bine si se adauga treptat zaharul pana se termina.Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul turnat ca la maioneza,apoi se adauga apa.Compozitia de galbenusuri se amesteca cu albusurile.Apoi se adauga faina in reprize amestecand usor sa nu se formeze cocoloase.Din aceasta compozitie ies 4 foi care se coc pe rand in cuptorul preincins la 190gC6- 8 minute.Fiecare foaie se intinde usor pe cate o hartie pergament si se pune apoi in tava de aragaz.Se pastreaza pe hartie pana la folosire.
Cremele;
Crema de vanilie:
2 oua
150g zahar
500ml lapte
100g faina
3 plicuri zahar vanilat
50g unt
o priza de sare
Crema de cacao:
2 oua
150g zahar
500ml lapte
100g faina
40g cacao
50g unt
esenta de rom dupa gust
coaja rasa de portocala dupa gust
o priza de sare
Procesul de preparare este la fel la ambele creme,doar ca in una se pune cacao.
300 ml lapte rece se pune la foc impreuna cu zaharul.
Faina se omogenizeaza cu 200ml lapte rece (pentru a evita cocoloasele)se adauga cele 2 oua(si cacao la crema de cacao),un praf de sare si se amesteca bine.Cand laptele a fiert se pune faina omogenizata,se amesteca tot timpul sa nu se prinda de cratita.(daca aveti o oala cu pereti dublii ar fi si mai bine)Se lasa sa fiarba 10-15 minute,Se ia de pe foc,se adauga aromele si untul.Se lasa la racit.
Se umplu foile unse pe rand cu crema de cacao si vanilie.
Se face apoi o glazura din ciocolata.
100g ciocolata
75g zahar pudra
100ml apa
30 g unt
Se pune ciocolata rupta bucati mici ,se adauga zaharul si apa si se tine pe foc pana se ingroasa totul.Se adauga untul si se amesteca bine,apoi se unge prajitura.Se lasa la rece pentru 1 ora apoi se taie in functie de preferinta.
Prajitura se poate orna si cu frisca,ciocolata rasa sau ce va place.
CHOUX A LA CREME
Pentru gogosele:
1 pahar lapte
100g unt
6 linguri faina
4 oua
1 lingura zahar
o priza sare
Pentru crema de vanilie;
½ l lapte
4 oua
60g faina sau amidon de porumb
150g zahar
4-6 plicuri zahar vanilat
30g unt
o priza sare
Mod de preparare:
Intr-o craticioara se pune paharul de lapte,untul,zaharul si priza de sare si se pune pe foc mic si cand incepe sa fiarba se pune toata faina o data si se amesteca repede si bine(eventual folositi mixerul),apoi se ia de pe foc si se amesteca incontinuare pana ce amestecul devine omogen.Se lasa cateva minute sa se racoreasca,apoi se adauga pe rand cele 4 oua amestecand bine dupa fiecare ou.Se lasa sa se raceasca.Aceasta compozitie se pune intr-un pos si se formeaza mici gogosele care se pun pe o tava tapetata cu hartie pergament,la distanta intre ele(.Sau se pun cu lingutita).Se baga tava la cuptorul preancins la 200gC pana sunt coapte si rumenite frumos.Se scot din tava,se lasa la racit,apoi cu ajutorul unui cutit se taie un capacel,dar nu de tot,sa ramana prins intr-o parte.Se umplu gogoselele cu crema de vanilie,sau ciocolata,se orneaza cu putina frisca,se apleaca capacelul peste umplutura si se pudereaza cu zahar pudra.Se aseaza frumos pe platou.
Crema de vanilie:
Se bat ouale intregi cu zaharul,sarea si zaharul vanilat,bine de tot.Apoi se adauga faina si cate putin laptele,amestecand continuu,cu grija sa nu se formeze cocoloase.(folositi mixerul)Se pune vasul pe foc si se amesteca pana ce crema se ingroasa,se ia de pe foc si se adauga untul.Se lasa sa se raceasca,apoi se umplu gogoselele.
1 pahar lapte
100g unt
6 linguri faina
4 oua
1 lingura zahar
o priza sare
Pentru crema de vanilie;
½ l lapte
4 oua
60g faina sau amidon de porumb
150g zahar
4-6 plicuri zahar vanilat
30g unt
o priza sare
Mod de preparare:
Intr-o craticioara se pune paharul de lapte,untul,zaharul si priza de sare si se pune pe foc mic si cand incepe sa fiarba se pune toata faina o data si se amesteca repede si bine(eventual folositi mixerul),apoi se ia de pe foc si se amesteca incontinuare pana ce amestecul devine omogen.Se lasa cateva minute sa se racoreasca,apoi se adauga pe rand cele 4 oua amestecand bine dupa fiecare ou.Se lasa sa se raceasca.Aceasta compozitie se pune intr-un pos si se formeaza mici gogosele care se pun pe o tava tapetata cu hartie pergament,la distanta intre ele(.Sau se pun cu lingutita).Se baga tava la cuptorul preancins la 200gC pana sunt coapte si rumenite frumos.Se scot din tava,se lasa la racit,apoi cu ajutorul unui cutit se taie un capacel,dar nu de tot,sa ramana prins intr-o parte.Se umplu gogoselele cu crema de vanilie,sau ciocolata,se orneaza cu putina frisca,se apleaca capacelul peste umplutura si se pudereaza cu zahar pudra.Se aseaza frumos pe platou.
Crema de vanilie:
Se bat ouale intregi cu zaharul,sarea si zaharul vanilat,bine de tot.Apoi se adauga faina si cate putin laptele,amestecand continuu,cu grija sa nu se formeze cocoloase.(folositi mixerul)Se pune vasul pe foc si se amesteca pana ce crema se ingroasa,se ia de pe foc si se adauga untul.Se lasa sa se raceasca,apoi se umplu gogoselele.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)