Tort festiv


Ingrediente;

Pentru blat:
125 g. unt moale
un varf cutit de sare
 125 g. zahar
1 pachetel zahar vanilat
2 oua mari
 75 g. faina
 50 g. amidon
 1 lingurita cu varf praf de copt
 3 linguri mari lapte

Pentru crema de iaurt :
 750 g. iaurt
 200 g. zahar
 2 pliculete zahar vanilat
 200 ml. frisca lichida
 5 foi gelatina sau 10 g. granule de gelatina 
2-3 linguri ananas din compot

Pentru crema de ness:
 450 g. iaurt
 120 g. zahar
 3 linguri cafea solubila
 3 foite gelatina sau 5 g. granule de gelatina
100 ml. frisca lichida
1 lingura ciocolata neagra rasa

Pentru decor:
pere
portocale
visine
ananas


Mod de preparare:
Blat: se preincalzeste cuptorul la 175 grade.
Intr-un castron se freaca untul cu zaharul, pana ce amestecul se spumeaza iar zaharul nu se mai simte. Se adauga apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Faina, amidonul si praful de copt se cern si se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat,  o lingura lapte, mixam din nou...si tot asa, pana cand se inglobeaza toate ingredientele.
Se unge cu  unt o forma de tort cu inel, cu diam. de 26 cm (doar baza); se tapeteaza cu hartie de copt, in asa fel incat numai baza sa fie acoperita.
Se pune aluatul in forma si se netezeste. Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate inelul si se lasa sa se raceasca complet.

Crema alba: se amesteca iaurtul cu zaharul, pana cand se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, rupeti-le in jumatate, se vor hidrata mai bine . Apa trebuie sa treaca cu doua, trei degete peste gelatina, in ambele cazuri. Dupa cca. 10 minute,cand  s-a umflat,  se topeste la bain-marie timp de 8-10 secunde sau pana cand vedeti ca s-a topit.
Dupa aceea se toarna in compozitia mare, de iaurt. Se amesteca totul foarte bine. Se bate frisca si se adauga peste crema de iaurt, amestecand usor ca sa ramana pufoasa.In acest amestec adaugam apoi bucatele de ananas din compot.
Se aseaza blatul in forma in care a fost copt si se inchide inelul. Se toarna  crema de iaurt peste blat si se niveleaza. Se da la frigider pentru cca. 30 de minute.

Crema de cafea: se amesteca iaurtul cu zaharul , pana se topeste. Se adauga nesul (praf sau granule) siciocolata rasa, se amesteca bine. Se inmoaie si topeste gelatina dupa cum am spus mai sus .
Se bate frisca si se amesteca impreuna cu gelatina topita in crema.
Crema de cafea se intinde peste crema alba si se netezeste. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.
Tortul se pune la frigider pentru minim 4-5 ore. Ideal ar fi peste noapte.
Ornare se face in functie de imaginatie si preferinte.Eu am taiat cateva felii de pere si portocala,le-am glasat in sirop de zahar,apoi le-am lasat la racit si am ornat tortul cu ele si cu boabe de visine din visinata.
Inainte de servire, se trece cu un cutit bine incalzit intre crema si marginea tortului, pentru a se desprinde usor. Se inlatura inelul si se transfera pe platoul de servit.


Un comentariu: