1 ora si 45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
500g carne de manzat
2 cepe rosii mai mari
1 ardei gras rosu
1 lingura boia dulce
3 rosii
2 linguri pasta de tomate
4 catei usturoi
100ml smantana de gatit de la Milli
2 linguri ulei
sare, piper
Pentru galusti:
2 oua
2 linguri ulei
1 lingurita unt
100ml apa
200 gr faina
sare dupa gust
Mod de preparare: Se toaca ceapa si se caleste in ulei pana se inmoaie.
Se adauga carnea de manzat taiata cubulete si se lasa sa se rumenesc, cat sa-si schimbe culoarea. Presarati carnea cu putina sare si piper. Adaugam boiaua si stingem cu 2 cani de apa/supa. Adaugam usturoiul tocat,ardeiu si sosiile date pe razatoare. Punem capacul la cratita si lasam la fiert 50 minute. Le mai amestecam din cand in cand.
La sfarsit adaugam pasta de tomate si smantana si amestecam. Mai lasam 1 minut la fiert.
Pregatire galusti:
Se bat 2 oua cu sare si lingurita de unt,se adauga 100 ml apa si apoi faina pana se obtine un aluat moale dar consistent, apoi am adaugat uleiul.
Se pune la fiert o oala plina cu apa cu 1 lingurita sare,aluatul se pune intr-o punga de plasic si se taie un colt mic la punga.Se dau drumul in apa la mici bucatele de aluat.(cine are instrumentul special il poate folosi, galuscutele cad prin gaurile instrumentului in apa), se lasa sa dea cateva clocote, cand se ridica la suprafata,sunt gata.
Se scot cu o paleta din apa, scurgandu-se bine si apoi se pun in gulas sa absoarba sosul.
Cine doreste mai picant,poate pune si boia iute.
Amandina cu glazura de caramel
Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
300g ciocolata amaruie
300ml frisca lichida
100g zahar
1 lingurita coaja rasa de portocala
esenta de rom dupa gust
Pentru blat:
10 oua
10 linguri zahar
6 linguri faina
2 plicuri zahar vanilat
2 linguri cacao
o priza sare
Sirop:
150g zahar
200 ml apa
Fondant:
300g zahar
200ml apa
2 linguri miere de albine
2 linguri cacao
4 tablete ciocolata neagra
Pentru caramel:
200g zahar
60g unt
2 linguri frisca lichida
Mod de preparare: Crema:
Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.
Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.
Blatul:
Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.
Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:
Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.
In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.
Pentru fondant:
Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.
Se scoate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.
Eu am folosit o crema caramel pentru ornat.
Crema caramel:
Mod de preparare:
Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zaharul se pune untul, amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca si se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Se pune crema intr-un cornet si se fac diferite modele in functie de imaginatia fiecaruia.
Premiu de la Carmen
Acest premiu l-am primit de la Carmen,careia ii multumesc frumos ca s-a gandit si la mine.
La randul meu il ofer noilor blogherite,Sidy si Mari,carora le urez mult succes.
La randul meu il ofer noilor blogherite,Sidy si Mari,carora le urez mult succes.
BUDINCA DE CIUPERCI
Ingrediente:
1kg ciuperci proaspete
4-5 cepe rosii
4-5 linguri ulei de masline
Sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi zdrobiti
1 legatura marar proaspat
1 legatura patrunjel proaspat
6 oua
200ml smantana pentru gatit
200g cascaval
2-3 linguri pesmet alb
2 linguri faina sau amidon de porumb
1 lingura maioneza(otional)eu am pus
Mod de preparare:
Ceapa taiata marunt se caleste impreuna cu usturoiul zdrobit, 2 minute in ulei, se adauga ciupercile bine spalate si taiate in felii, sarea si piperul. Se lasa la foc mic, acoperite, pina cind scade complet apa ce o lasa ciupercile. Dupa ce s-au racit, se adauga pesmetul si, apoi, cascavalul ras ,smintina, galbenusurile, faina, si verdeata tocate marunt.Se amesteca totul bine.Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Se bat albusurile spuma bine si se amesteca usor in compozitie, apoi se rastoarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina sau pesmet . Se coace timp de 40-50 de minte in cuptorul preancalzit la 180gC.
Se serveste cu cascaval ras deasupra sau simpla.
1kg ciuperci proaspete
4-5 cepe rosii
4-5 linguri ulei de masline
Sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi zdrobiti
1 legatura marar proaspat
1 legatura patrunjel proaspat
6 oua
200ml smantana pentru gatit
200g cascaval
2-3 linguri pesmet alb
2 linguri faina sau amidon de porumb
1 lingura maioneza(otional)eu am pus
Mod de preparare:
Ceapa taiata marunt se caleste impreuna cu usturoiul zdrobit, 2 minute in ulei, se adauga ciupercile bine spalate si taiate in felii, sarea si piperul. Se lasa la foc mic, acoperite, pina cind scade complet apa ce o lasa ciupercile. Dupa ce s-au racit, se adauga pesmetul si, apoi, cascavalul ras ,smintina, galbenusurile, faina, si verdeata tocate marunt.Se amesteca totul bine.Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Se bat albusurile spuma bine si se amesteca usor in compozitie, apoi se rastoarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina sau pesmet . Se coace timp de 40-50 de minte in cuptorul preancalzit la 180gC.
Se serveste cu cascaval ras deasupra sau simpla.
SOMON SI PASTRAV LA CUPTOR
Ingrediente:
2 medalioane somon
2 pastravi
sare si piper dupa gust
1 lamaie
½ pahar vin alb
2-3 linguri ulei de masline
Sos;
3 linguri mustar dulce
1 lingurita hrean ras
½ lingurita boia dulce
1 lingura otet
Sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi pisati
2-3 linguri ulei
Sos sampanie :
400ml sampanie
3 galbenusuri
1 1/2 lingura amidon de porumb
200ml samantana pentru gatit La Dorna-15% grasime
1 lingura zeama de lamiae
1 lingura zahar brut
Sare si piper alb dupa gust
Mod de preparare:
Se curate pestele si se spala,apoi se aseaza intr-o tava de iena,se ung pestii cu ulei se condimenteaza si se stropesc cu zeama de lamiae.
Separat se pregateste sosul din toate ingredientele,apoi se unge pestele cu acest sos pe toata suprafata pestilor.Se adauga vinul si se baga la cuptorul preancalzit la 200gC pentru 20 de minute.Tava trebuie acoperita cu folie de aluminiu.Dupa 20 de minute,se scoate folia si se mai lasa 10-15 minute pentru a se rumenii.Prinde o culoare aramie.Se serveste cu o garniture de legume sau cartofi natur,alaturi de un sos de sampanie.
Sos sampanie:
Mod de preparare.:
Intr-o oala se pune sampania sa fiarba la bain marie.Separat intr-un castron se pun galbenusurile,zaharul,sarea si piperul,amidonul,zeama de lamie si smantana.Se amesteca bine .Cand sampania a fiert se adauga usor crema de oua amestecand bine sa nu se formeze cocoloase.Se lasa pe foc pana se ingroasa sosul.
Pentru aceasta reteta,m-am inspirat din Bucataria lui Medi.
2 medalioane somon
2 pastravi
sare si piper dupa gust
1 lamaie
½ pahar vin alb
2-3 linguri ulei de masline
Sos;
3 linguri mustar dulce
1 lingurita hrean ras
½ lingurita boia dulce
1 lingura otet
Sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi pisati
2-3 linguri ulei
Sos sampanie :
400ml sampanie
3 galbenusuri
1 1/2 lingura amidon de porumb
200ml samantana pentru gatit La Dorna-15% grasime
1 lingura zeama de lamiae
1 lingura zahar brut
Sare si piper alb dupa gust
Mod de preparare:
Se curate pestele si se spala,apoi se aseaza intr-o tava de iena,se ung pestii cu ulei se condimenteaza si se stropesc cu zeama de lamiae.
Separat se pregateste sosul din toate ingredientele,apoi se unge pestele cu acest sos pe toata suprafata pestilor.Se adauga vinul si se baga la cuptorul preancalzit la 200gC pentru 20 de minute.Tava trebuie acoperita cu folie de aluminiu.Dupa 20 de minute,se scoate folia si se mai lasa 10-15 minute pentru a se rumenii.Prinde o culoare aramie.Se serveste cu o garniture de legume sau cartofi natur,alaturi de un sos de sampanie.
Sos sampanie:
Mod de preparare.:
Intr-o oala se pune sampania sa fiarba la bain marie.Separat intr-un castron se pun galbenusurile,zaharul,sarea si piperul,amidonul,zeama de lamie si smantana.Se amesteca bine .Cand sampania a fiert se adauga usor crema de oua amestecand bine sa nu se formeze cocoloase.Se lasa pe foc pana se ingroasa sosul.
Pentru aceasta reteta,m-am inspirat din Bucataria lui Medi.
BACLAVA
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
400 g de miez de nuca
100g unt topit
1 baton vanilie sau zahar vanilat 3 plicuri
400 ml apa
150 g miere
250 g zahar
2 lingurite de praf de scortisoara
Mod de preparare:
Se macina nucile in masina de tocat;
Se impart foile in patru parti. Apoi se amesteca nucile cu praful de scortisoara si se imparte in 3 parti.
Se iau primle 3 foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune prima parte din amestecul de nuci si scortisoara peste foi.
Se contiua cu urmatoarele 3 foi care se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand unt topit peste foi.Se continua pana la terminarea foilor si a nucilor.Ultimul strat de foi se unge bine cu unt.Apoi se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale,sau dupa preferinta.
Dupa portionare, se pune tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit apoi se scoate.
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul.
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot. Se stinge apoi focul si se adauga vanilia.
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform si se mai lasa la cuptor pana se absoarbe siropul.
Se serveste rece.Iar cine prefera poate adauga nuca de cocos sau fistic maruntit.
1 pachet foi de placinta
400 g de miez de nuca
100g unt topit
1 baton vanilie sau zahar vanilat 3 plicuri
400 ml apa
150 g miere
250 g zahar
2 lingurite de praf de scortisoara
Mod de preparare:
Se macina nucile in masina de tocat;
Se impart foile in patru parti. Apoi se amesteca nucile cu praful de scortisoara si se imparte in 3 parti.
Se iau primle 3 foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune prima parte din amestecul de nuci si scortisoara peste foi.
Se contiua cu urmatoarele 3 foi care se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand unt topit peste foi.Se continua pana la terminarea foilor si a nucilor.Ultimul strat de foi se unge bine cu unt.Apoi se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale,sau dupa preferinta.
Dupa portionare, se pune tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit apoi se scoate.
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul.
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot. Se stinge apoi focul si se adauga vanilia.
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform si se mai lasa la cuptor pana se absoarbe siropul.
Se serveste rece.Iar cine prefera poate adauga nuca de cocos sau fistic maruntit.
Targ cu suflet la malul marii
Va invitam la primul targ de handmade din anul 2010, care va avea loc la Casa de Cultura din Constanta. Targul se va desfasura intre 10-11 februarie 2010 intre orele 10:00-22:00.
http://bijuteriiperleargint.wordpress.com/2010/01/26/targ-cu-suflet-la-malul-marii/
PRAZ CU MASLINE
Ingrediente:
4-5 fire de praz
3-4 linguri ulei de masline
2 linguri pasta de tomate
20-25 de masline
Sare dupa gust
½ pahar de vin alb
1 lingurita zahar brut
1 pahar apa
1 felie de lamaie
1 legatura patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Se curata mai intai prazul de prima foaie si se taie in 4-5 bucati,dar numai partea alba.Intr-o cratita se pune uleiul si se aseaza pe foc,cand s- incins se pune prazul si se lasa sa se rumeneasca putin,dar atentie sa nu se arda.Cand s-a rumenit se adauga apa,vinul,maslinele si feliuta de lamaie.Se lasa mancarea sa fiarba,dar sa nu scada prea mult,se adauga pasta de tomate si zaharul.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote si se adauga patrunjelul proaspat tocat.
4-5 fire de praz
3-4 linguri ulei de masline
2 linguri pasta de tomate
20-25 de masline
Sare dupa gust
½ pahar de vin alb
1 lingurita zahar brut
1 pahar apa
1 felie de lamaie
1 legatura patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Se curata mai intai prazul de prima foaie si se taie in 4-5 bucati,dar numai partea alba.Intr-o cratita se pune uleiul si se aseaza pe foc,cand s- incins se pune prazul si se lasa sa se rumeneasca putin,dar atentie sa nu se arda.Cand s-a rumenit se adauga apa,vinul,maslinele si feliuta de lamaie.Se lasa mancarea sa fiarba,dar sa nu scada prea mult,se adauga pasta de tomate si zaharul.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote si se adauga patrunjelul proaspat tocat.
Ciorba din carne de porc
Ingrediente:
1kg carne de porc cu os(rasol sau coaste)
2-3 morcovi
1 patrunjel radacina
1 pastarnac radacina
1 ceapa uscata
½ telina
2 ardei grasi
2-3 rosii(sau o cutie rosii in suc )
2 l apa
1 l bors proaspat
2 oua
1 legatura leustean
Mod de preparare:
Se taie carnea bucatele si impreuna cu osul se pune la fiert intr-o oala cu 2l de apa rece.Cand a facut spuma se curata bine cu o spumiera.Se lasa sa fiarba la foc mic sau in oala sub presiune(eu folosesc oala sub presiune).Dupa ce a fiert carne pe treisferturi se adauga zarzavatul tocat cubulete si sarea dupa gust.Se lasa sa fiarba pana ce carnea este bine facuta,apoi se adauga rosiile se mai lasa 5-10 minute sa fiarba si se adauga borsul..Cine prefera poate aduga si putina fidea. Se drege cu zdrente de ou si leustean.
1kg carne de porc cu os(rasol sau coaste)
2-3 morcovi
1 patrunjel radacina
1 pastarnac radacina
1 ceapa uscata
½ telina
2 ardei grasi
2-3 rosii(sau o cutie rosii in suc )
2 l apa
1 l bors proaspat
2 oua
1 legatura leustean
Mod de preparare:
Se taie carnea bucatele si impreuna cu osul se pune la fiert intr-o oala cu 2l de apa rece.Cand a facut spuma se curata bine cu o spumiera.Se lasa sa fiarba la foc mic sau in oala sub presiune(eu folosesc oala sub presiune).Dupa ce a fiert carne pe treisferturi se adauga zarzavatul tocat cubulete si sarea dupa gust.Se lasa sa fiarba pana ce carnea este bine facuta,apoi se adauga rosiile se mai lasa 5-10 minute sa fiarba si se adauga borsul..Cine prefera poate aduga si putina fidea. Se drege cu zdrente de ou si leustean.
Premiu de la Medi
Acest premiu l-am primit de la Medi.Cu Medi in bucatarie.Careia ii multumesc frumos.
Acest buchet imi aminteste de frumosii trandafiri pe care i-am primit de ziua mea.
Acest buchet imi aminteste de frumosii trandafiri pe care i-am primit de ziua mea.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)