Astazi am primit de la Doina urmatoarele premii:Arta culinara Doina
La randul meu ofer si eu aceste premii unor fete pe care le apreciez mult.
Mariana,Amalia,Laura Laurentiu.
TORT DOBOS
TORT DOBOS
Pentru blaturi:
10 oua
200g zahar
1 lamaie
1 plic zahar vanilat
o priza sare
120g faina
Pentru crema:
300g unt
250g ciocolata neagra
2 linguri cacao
5 linguri apa
6 oua
270g zahar
1 plic zahar vanilat
Pentru caramel:
250g zahar
Sucul de la ½ lamaie
Mode de preparare blaturi:
Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, avanilia,coaja si zeama de lamaie, si zaharul,pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa(de preferat cu mixerul).Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina alternand cu albusurile.Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand,pe fundul formei de tort.(eu am folosit 2 forme de tort,si am decupat din hartie pergament 3 foi,merge mai repede,cand 1 foaie este la cuptor,se pregateste urmatoarea,asa nu pierdeti timp)Pe ficare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine,foaia trebuie sa fie subtire.Se baga la cuptorul preincins la 200gC timp de 4-5 minute.Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit,se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.
Crema:
Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao,se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca,apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma,crema se lasa la rece.Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa.Se lasa sa se raceasca,apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata.Se mai lasa la rece 15-20 de minute.Cu aceasta crema se umplu foile de blat.(.ultima foaie se pastreaza penru a fi imbracata in caramel.)se imbraca tortul in crema,se opreste putina crema pentru ornat.Mrginile tortului se imbraca cu nuca pisata.(sau dupa preferinta)
Pentru caramel:
Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca,dar cu arentie sa nu se arada,altfel devine amar.Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine.Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata..Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt,cat timp caramelul este inca cald.Se lasa la racit,apoi se aseaza frumos pe tort,
Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut,fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.
Ornarea depinde de gustul fiecaruia.
Pentru blaturi:
10 oua
200g zahar
1 lamaie
1 plic zahar vanilat
o priza sare
120g faina
Pentru crema:
300g unt
250g ciocolata neagra
2 linguri cacao
5 linguri apa
6 oua
270g zahar
1 plic zahar vanilat
Pentru caramel:
250g zahar
Sucul de la ½ lamaie
Mode de preparare blaturi:
Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, avanilia,coaja si zeama de lamaie, si zaharul,pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa(de preferat cu mixerul).Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina alternand cu albusurile.Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand,pe fundul formei de tort.(eu am folosit 2 forme de tort,si am decupat din hartie pergament 3 foi,merge mai repede,cand 1 foaie este la cuptor,se pregateste urmatoarea,asa nu pierdeti timp)Pe ficare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine,foaia trebuie sa fie subtire.Se baga la cuptorul preincins la 200gC timp de 4-5 minute.Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit,se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.
Crema:
Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao,se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca,apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma,crema se lasa la rece.Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa.Se lasa sa se raceasca,apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata.Se mai lasa la rece 15-20 de minute.Cu aceasta crema se umplu foile de blat.(.ultima foaie se pastreaza penru a fi imbracata in caramel.)se imbraca tortul in crema,se opreste putina crema pentru ornat.Mrginile tortului se imbraca cu nuca pisata.(sau dupa preferinta)
Pentru caramel:
Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca,dar cu arentie sa nu se arada,altfel devine amar.Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine.Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata..Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt,cat timp caramelul este inca cald.Se lasa la racit,apoi se aseaza frumos pe tort,
Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut,fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.
Ornarea depinde de gustul fiecaruia.
PAINE DE CASA
250g faina integrala de grau
250g faina integrala de secara
1 plic drojdie uscata
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei de masline
300ml apa calduta
Mod de preparare:
Intr-un lighenus se pun cele doua feluri de faina, drojdia, zaharul, sarea si se amesteca usor, apoi se face loc la mijloc, se adauga uleiul si apa calduta. Se framanta un aluat nu foarte cosistent circa 20 de minute. Se acopera cu un servet curat si se lasa la crscut 1 ora. Aluatul trebuie sa stea la cald si ferit de curent rece. Dupa ce a crescut se inparte aluatul in formele pe care le dosriti.Eu am facut o paine normala.Se pune aluatul intr-o forma de cozonac,se mai lasa la crescut 15 minute,Se baga in cuptorul preicins la 200 g C pentru 15 minute, apoi se reduce focul la 180 g C si se mai lasa 25 de minute. Cine doreste poate adauga si seminte de in in aluatul de paine.
PRAJITURA CU BRANZA
Aztazi mi-a facut cu ochiul prajitura cu branza de la Samyra,si cum aveam in casa mai toate ingredientele m-am apucat de lucru
Acum am sa va spun cum am facut-o eu.Foarte putin diferita de cea a Samyrei.
Pentru aluat:
250g faina
un praf de sare
100g zahar
125g unt
1 ou
Se freaca untul cu zaharul si un praf de sare,se adauga oul si la sfarsit faina,se obtine un aluat omogen care se lasa la congelator 1/2 ora,pus intr-o folie de plastic.
Pentru umpultura:
1 borcan de compot de piersici (se folosesc doar piersicile,asa ca le lasam din timp la scurs,sunt bune cele taiate in jumatati)
700g branza grasa de vaci
100g zahar
250ml frisca lichida
5 oua
1 plic praf de budinca de vanilie de la Dr.Oetker
1/2 plic praf de frisca tot de la Dr.Oetker
2 plicuzi zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
Se amesteca bine branza cu zaharul,vanilia ,coaja rasa de lamaie si praful de sare.Apoi se aduga frisca lichida(nu trebuie batuta,se puna asa lichida),apoi cele 5 oua care se amesteca bine,praful de budinca si praful de frisca.Se omogenizeza totul.
Se ia o forma rotunda de tort(26cm) cu fundul detasabil,se unge bine cu unt si se tapeteaza cu hartie pergament.
Se scoare aluatul din congelator si se da forma dupa marimea formei de tort.Se aseza cu grija,inclusiv pe marginile laterale ale formei.Se toarna compozitia de branza,iar deasupra se aseaja jumatatile de piersica cu gura in jos.Se baga la cuptorul preincalzit la temperatura de 180gC timp de 50-60 de minute.Timpul de coacere tine de cuptorul fiecaruia.Se scoate ,se lasa la racit, apoi se taie.
Intrucat eu am avut mai muta branza de vaci decat era scris in reteta Samyrei,am adaugat 1 ou in plus,si pentru siguranta reusitei am adaugat si jumate plic de praf de frisca.
Acum am sa va spun cum am facut-o eu.Foarte putin diferita de cea a Samyrei.
Pentru aluat:
250g faina
un praf de sare
100g zahar
125g unt
1 ou
Se freaca untul cu zaharul si un praf de sare,se adauga oul si la sfarsit faina,se obtine un aluat omogen care se lasa la congelator 1/2 ora,pus intr-o folie de plastic.
Pentru umpultura:
1 borcan de compot de piersici (se folosesc doar piersicile,asa ca le lasam din timp la scurs,sunt bune cele taiate in jumatati)
700g branza grasa de vaci
100g zahar
250ml frisca lichida
5 oua
1 plic praf de budinca de vanilie de la Dr.Oetker
1/2 plic praf de frisca tot de la Dr.Oetker
2 plicuzi zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
Se amesteca bine branza cu zaharul,vanilia ,coaja rasa de lamaie si praful de sare.Apoi se aduga frisca lichida(nu trebuie batuta,se puna asa lichida),apoi cele 5 oua care se amesteca bine,praful de budinca si praful de frisca.Se omogenizeza totul.
Se ia o forma rotunda de tort(26cm) cu fundul detasabil,se unge bine cu unt si se tapeteaza cu hartie pergament.
Se scoare aluatul din congelator si se da forma dupa marimea formei de tort.Se aseza cu grija,inclusiv pe marginile laterale ale formei.Se toarna compozitia de branza,iar deasupra se aseaja jumatatile de piersica cu gura in jos.Se baga la cuptorul preincalzit la temperatura de 180gC timp de 50-60 de minute.Timpul de coacere tine de cuptorul fiecaruia.Se scoate ,se lasa la racit, apoi se taie.
Intrucat eu am avut mai muta branza de vaci decat era scris in reteta Samyrei,am adaugat 1 ou in plus,si pentru siguranta reusitei am adaugat si jumate plic de praf de frisca.
Placinta cu branza dulce
Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
500g branza dulce
6 linguri zahar(sau dupa gust)
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
250g smantana 12% grasime
4 oua intregi
1 galbenus
albusul de la 2 oua
ulei pentru uns foile
3 oua pentru pus deasupra placintei
Mod de preparare:
Branza se amesteca cu zahar,smantana,vanilie,coaja de lamaie si ouale plus i galbenus.Apoi se bat spuma tare cele 2 albusuri si se adauga in branza, amestecand cu grija de jos in sus.Se ia o tava dreptunghiulara se unge bine cu unt.Se aseaza pe rand 4 foi de placinta unse cu ulei fiecare,se toarna compozitia de branza si se continua cu inca 4 foi de placinta,fiecare unse cu ulei.Se portioneaza placinta,iar apoi se bat cele 3 oua bine si se toarna peste placinta.Se baga la cuptorul incins la 180gC pentru 45-50 de minute.Se scoate si se pudreaza cu zahar pudra.
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
500g branza dulce
6 linguri zahar(sau dupa gust)
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
250g smantana 12% grasime
4 oua intregi
1 galbenus
albusul de la 2 oua
ulei pentru uns foile
3 oua pentru pus deasupra placintei
Mod de preparare:
Branza se amesteca cu zahar,smantana,vanilie,coaja de lamaie si ouale plus i galbenus.Apoi se bat spuma tare cele 2 albusuri si se adauga in branza, amestecand cu grija de jos in sus.Se ia o tava dreptunghiulara se unge bine cu unt.Se aseaza pe rand 4 foi de placinta unse cu ulei fiecare,se toarna compozitia de branza si se continua cu inca 4 foi de placinta,fiecare unse cu ulei.Se portioneaza placinta,iar apoi se bat cele 3 oua bine si se toarna peste placinta.Se baga la cuptorul incins la 180gC pentru 45-50 de minute.Se scoate si se pudreaza cu zahar pudra.
SARAMURA DIN PULPE DE PUI
Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
4 pulpe de pui
condimente pentru pui dupa gust(eu am folosit sare,piper,corianru si putin cimbru)
Pentru saramura:
500ml apa
sare si piper dupa gust
7 catei de usturoi
1 rosie mare(sau 2-3,in functie de marime)
1 ardei gras copt(otional)
Mod de preparare:
Se pune gratarul la incins,se spala bine pulpele,se condimenteaza apoi se pun pe gratar.Pana se fac pulpele pregatim saramura.Se pune pe foc o cratita cu 500ml apa,sare si piper si cand a dat in clocot se adauga usturoiul pisat si rosia(ca sa fie mai gustoasa se coace cateva minute inainte de a fi pusa in saramura)curatata de pielita si taiata cubulete(cine prefera poate adauga si un ardei gras copt tocat bucatele).Se mai lasa sa fiarba 10 minute.Cand sunt gata pulpele, se iau de pe gratar si se adauga in saramura.Se lasa cel putin 15 minute in sos inainte de a fi servite.Se servesc cu mamaliguta calda.
Cine prefera mai condimentat saramura poate adauga si ardei iute.
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
4 pulpe de pui
condimente pentru pui dupa gust(eu am folosit sare,piper,corianru si putin cimbru)
Pentru saramura:
500ml apa
sare si piper dupa gust
7 catei de usturoi
1 rosie mare(sau 2-3,in functie de marime)
1 ardei gras copt(otional)
Mod de preparare:
Se pune gratarul la incins,se spala bine pulpele,se condimenteaza apoi se pun pe gratar.Pana se fac pulpele pregatim saramura.Se pune pe foc o cratita cu 500ml apa,sare si piper si cand a dat in clocot se adauga usturoiul pisat si rosia(ca sa fie mai gustoasa se coace cateva minute inainte de a fi pusa in saramura)curatata de pielita si taiata cubulete(cine prefera poate adauga si un ardei gras copt tocat bucatele).Se mai lasa sa fiarba 10 minute.Cand sunt gata pulpele, se iau de pe gratar si se adauga in saramura.Se lasa cel putin 15 minute in sos inainte de a fi servite.Se servesc cu mamaliguta calda.
Cine prefera mai condimentat saramura poate adauga si ardei iute.
CORABIOARE DE DOVLECEI
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
2 dovlecei potriviti
1 litru supa de legume
100g sunca de Praga(sau bacon)
2 fire ceapa verde
100g branza de capra
1 rosie
2 linguri lapte
1/2 lingura patrunjel tocat
1/2 lingura marar tocat
1/2 lingura cimbru tocat
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se taie doveleceii in 2 pe lungime si se scoate miezul cu o lingura(cu atentie sa nu se rupa).Se fierb in supa timp de 5 minute.Se lasa la scurs si racit,timp de 15 min.
Se toaca ceapa marunt,sunca se toaca cubulete,rosia decojita se toaca si ea tot cubulete.Totul se amesteca cu branza data pe razatoare,laptele si verdeturile.Se condimenteaza cu sare si piper.Cu aceasta compozitie se umplu dovelceii,care se aseaza intr-o forma termorezistenta unsa cu unt si se dau la cuptorul incins la 200gC pentru 20 de minute.
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
2 dovlecei potriviti
1 litru supa de legume
100g sunca de Praga(sau bacon)
2 fire ceapa verde
100g branza de capra
1 rosie
2 linguri lapte
1/2 lingura patrunjel tocat
1/2 lingura marar tocat
1/2 lingura cimbru tocat
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se taie doveleceii in 2 pe lungime si se scoate miezul cu o lingura(cu atentie sa nu se rupa).Se fierb in supa timp de 5 minute.Se lasa la scurs si racit,timp de 15 min.
Se toaca ceapa marunt,sunca se toaca cubulete,rosia decojita se toaca si ea tot cubulete.Totul se amesteca cu branza data pe razatoare,laptele si verdeturile.Se condimenteaza cu sare si piper.Cu aceasta compozitie se umplu dovelceii,care se aseaza intr-o forma termorezistenta unsa cu unt si se dau la cuptorul incins la 200gC pentru 20 de minute.
CIORBA RADAUTEANA
2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 pui intreg
2 morcovi,1 pastarnac,1 ceapa,1 ardei gras,telina.
5 galbenusuri,200 gr.smantana,2 linguri de faina,7-8 catei de usturoi,zeama de la 2 lamai,sare si piper dupa gust,1-2 cuburi delikat pentru cine prefera.
Mod de preparare:
Se spala puiul si se pune intr-o oala de 3l cu apa si se pune la foc,dupa ce se ia spuma se adauga zarzavatul intreg,se adauga condimentele si se lasa pe foc pana ce se desprinde carnea de pe oase.Se scoate puiul si se lasa la racit iar zarzavatul se scoate si el.Zeama trebuie sa fie fara legume.(pot fi consumate ca atare)Apoi se adauga zeama de lamaie,usturoiul pisat,iar galbenusurile se freaca cu 2 linguri de faina si smantana si se subtiaza cu 1-2 polonicuri de supa,se toarna peste ciorba.Cand puiul s-a racit,se scoate pielita si toata carnea de pe oase si se adauga in ciorba bucatele.Se mai lasa sa dea un clocot si e gata.Cine prefera poate sa puna otet in loc de lamaie
ALBINITA
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru foi:150 gr.zahar,1 ou,10 linguri lapte,2 linguri miere,30gr.unt,un praf sare,1 lingurita rasa de bicarbonat,500gr.faina.
Pentru crema:1 pahar lapte(250ml.)5 linguri amidon de porumb,un praf de sre,250 gr.unt,150 gr.zahar,1 plic zahar vanilat,3 linguri zeama de lamaie.
Un borcan gem de caise.
Mod de preparare:
Foi:intr-o cratita se pune zaharul si se amesteca cu oul,apoi se pune la foc mic si se adauga laptele si se amesteca pana se topeste zaharul,se adauga mierea,untul si la sfarsit bicarbonatul,dupa ce s-a omogenizat totul se ia de pe foc si se adauga faina si se amesteca pana se formeaza un aluat omogen.Aluatul se imparte in 4 bucati egale care se coco pe rand pe spatele unei tavi de aragaz la foc potrivit circa 3-4 min.Atentie,bucatile de aluat se tin la cald ca sa poate fi mai usor de intins pe tava.Tava trebuie unsa inainte de a pune fiecare foaie.
Crema:Se pune laptele la fier si cand a dat in clocot se toarne amidonul amestecat cu putin lapte rece si se amesteca bine ca sa nu se faca cocoloase(crema trebuie sa fie ca o ciulama mai groasa).Se fierbe circa 10 min.Se lasa la racit si intre timp se amesteca untul cu zaharul,vanilia si 3 linguri zeama de lamaie.Cand crema de amidon s-a racit se amesteca in crema de unt.Pe spatele tavii se aseaza prima foaie se adauga jumatate din crema,alta foaie peste care se toarna gemul,alta foaie pe care se pune restul de crema si se aseaza ultima foaie.Prajitura se taie a 2 zi in forme care va plac.Pofta buna
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru foi:150 gr.zahar,1 ou,10 linguri lapte,2 linguri miere,30gr.unt,un praf sare,1 lingurita rasa de bicarbonat,500gr.faina.
Pentru crema:1 pahar lapte(250ml.)5 linguri amidon de porumb,un praf de sre,250 gr.unt,150 gr.zahar,1 plic zahar vanilat,3 linguri zeama de lamaie.
Un borcan gem de caise.
Mod de preparare:
Foi:intr-o cratita se pune zaharul si se amesteca cu oul,apoi se pune la foc mic si se adauga laptele si se amesteca pana se topeste zaharul,se adauga mierea,untul si la sfarsit bicarbonatul,dupa ce s-a omogenizat totul se ia de pe foc si se adauga faina si se amesteca pana se formeaza un aluat omogen.Aluatul se imparte in 4 bucati egale care se coco pe rand pe spatele unei tavi de aragaz la foc potrivit circa 3-4 min.Atentie,bucatile de aluat se tin la cald ca sa poate fi mai usor de intins pe tava.Tava trebuie unsa inainte de a pune fiecare foaie.
Crema:Se pune laptele la fier si cand a dat in clocot se toarne amidonul amestecat cu putin lapte rece si se amesteca bine ca sa nu se faca cocoloase(crema trebuie sa fie ca o ciulama mai groasa).Se fierbe circa 10 min.Se lasa la racit si intre timp se amesteca untul cu zaharul,vanilia si 3 linguri zeama de lamaie.Cand crema de amidon s-a racit se amesteca in crema de unt.Pe spatele tavii se aseaza prima foaie se adauga jumatate din crema,alta foaie peste care se toarna gemul,alta foaie pe care se pune restul de crema si se aseaza ultima foaie.Prajitura se taie a 2 zi in forme care va plac.Pofta buna
Pui Coin Vert
Timp de preparare:
45 de minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati si fara piele
2 linguri faina
ulei pentru prajit
sare si piper dupa gust
1 lingurita de coriandru macinat proaspat
zeama de la o lamaie
300 ml apa
jumate lingurita zahar brut
un varf de cutit de delikat
o lingurita amidon de porumb
Mod de preparare:
Intr-o cratita se peregateste sosul dupa cum urmeaza;
Se pun 2 linguri ulei(dupa preferinta)eu folosesc uleiul de arahide,apoi se aduga zeama de lamaie,sare si piper dupa gust sau delikat,apoi coriandrul pisat si apoi zaharul. Se lasa la foc mic sa fiarba pana este gata puiul.
Pieptul de pui se taie feliute subtiri se condimenteaza cu sare si piper se dau prin faina si se prajesc in ulei pana capata o culoare aramie.apoi se adauga in sos si se mai lasa sa fiarba cateva minute.Pentru ingrosarea sosului eu folosesc o lingurita de amidon dizolvat in putina apa.
45 de minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati si fara piele
2 linguri faina
ulei pentru prajit
sare si piper dupa gust
1 lingurita de coriandru macinat proaspat
zeama de la o lamaie
300 ml apa
jumate lingurita zahar brut
un varf de cutit de delikat
o lingurita amidon de porumb
Mod de preparare:
Intr-o cratita se peregateste sosul dupa cum urmeaza;
Se pun 2 linguri ulei(dupa preferinta)eu folosesc uleiul de arahide,apoi se aduga zeama de lamaie,sare si piper dupa gust sau delikat,apoi coriandrul pisat si apoi zaharul. Se lasa la foc mic sa fiarba pana este gata puiul.
Pieptul de pui se taie feliute subtiri se condimenteaza cu sare si piper se dau prin faina si se prajesc in ulei pana capata o culoare aramie.apoi se adauga in sos si se mai lasa sa fiarba cateva minute.Pentru ingrosarea sosului eu folosesc o lingurita de amidon dizolvat in putina apa.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)